Внутрішня ціна на соняшник може зрости тоді, коли Україна буде надійним гравцем на світових ринках — Іван Чайківський (ВИПРАВЛЕНО)

Народний депутат України, секретар комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський зазначив, що внутрішня ціна на соняшник може зрости тоді, коли Україна буде надійним гравцем на світових ринках, а для цього необхідно налагодити додаткові канали експорту зерна, насамперед морські. (Виправлено у частині речення «при цьому держава викупила б зерно у фермерів за вищою ціною, ніж пропонують трейдери, а потім експортувала б‎»‎, яке помилково було вказано як слова Івана Чайківського)

Про це йдеться в матеріалі: «‎Цінова аналітика: чи чекати зростання вартості соняшнику та коли» на Kurkul.com.‎ 

За словами політика, Аграрний комітет звертався до Кабміну, пояснюючи, що надлишки зерна чинять тиск на ціну. 

«Ситуація з ціною на соняшник не є винятком. Ця проблема також існує з горохом, озимими та ярими пшеницею і ячменем. Думаю, Аграрний комітет розгляне питання з соняшником додатково. Проте зрозуміло, що розв'язання цієї проблеми буде спільним для всіх культур», — розповів політик. 

Іван Чайківський також зазначив, що, наприклад, була пропозиції створити державний резерв зерна. Депутат розповів, що такий варіант розглядався за підтримки Польщі та Німеччини. Зокрема пропонувалося, щоб ЄС викупив українське зерно. 

Читайте також: «‎Зелений коридор для ріпаку в ЄС. Чому важливо його створити?»‎ 

Він відмітив, що це б допомогло і стабілізувати ціни, і вберегти від голоду країни Африки. Але реалізувати ідею не вдалося, бо все загальмувалося через брак коштів. А самостійно Україна цього зробити не може, оскільки і так вже активно залучає фінансування через позики та гранти.

«Аграрії чітко розуміють, що триває війна, маємо недовиконання бюджету, а видатки зростають, тому розраховувати на дотацію чи просити пільг від держави зараз точно не варто. Але фермер, який сьогодні продовжує працювати, збирати врожай, у значно кращій ситуації, ніж той, у якого окупанти забрали все. Бо недоотримати, як маємо з ціною соняшнику, це не те що втратити повністю», — підсумував Іван Чайківський. 

Нагадаємо, раніше політик відмітив, що українському ріпаку потрібен «сухопутний зелений коридор», щоб втримати перевагу на ринку ЄС.

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus