Фахівець розповів про спосіб зниження витрат на сушіння зерна

Експерти технологічних компаній пророкують на наступні 5 років стрімке зростання інвестицій в технології генерування та накопичення електроенергії. Такі автономні енергетичні системи дозволять виключити ризики від монопольних постачальників та значно знизити вартість електроенергії в структурі витрат.

Про це під час конференції Large Farm Management розповів співзасновник DroneUA Валерій Яковенко

Однозначно вже завтра на фермах чи елеваторах сучасні мініелектростанції не з’являться, відмічає Валерій Яковенко. Але пошук таких рішень уже стартував, і маркером цього стало стрімке зростання попиту серед агровиробників на потужні портативні зарядні станції.

«‎Якщо провести калькуляцію вартості сушки зерна, то в середньому знизити вологість кукурудзи на 1% буде коштувати фермеру 200 грн/тонна. Щоб знизити на 5%, це відповідно 1000 грн/т додаткових витрат. У розрахунку на 1 га при середній врожайності кукурудзи в 7 т/га  — це вже 7 000 грн на 1 гектар. Змушує задуматися», — наводить розрахунки ‎співзасновник DroneUA

Відмічається, що серед агропідприємців такі портативні зарядні станції вже активно використовуються для роботи польових офісів, проведення ремонтних робіт в зонах без доступу до центрального енергопостачання, чи як резервне живлення. Водночас їх  використання можливе також в закритих житлових приміщеннях, що значно розширює сфери застосування.

Те, як агробізнес стає енергонезалежним можна побачити й на прикладі молочної кіберферми.

«Якщо говорити про масштабніші рішення для ферм та домогосподарств, то перспективи очевидні — вже найближчим часом вони будуть оснащені автономними локальними, навіть персональними системами енергонезалежності. Фактично кожен бізнес буде автономно продукувати та споживати електроенергію із використанням альтернативних джерел енергії та потужних накопичувачів‎»‎, — розповідає Валерій Яковенко.

Нагадаємо, що наступні кілька років, за словами Валерія Яковенка, зростатиме необхідність в побудові «енергетичних ферм», які дозволятимуть накопичувати зелену електрику та використовувати її відстрочено. 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus