Ціни на мінеральні добрива падають через відмову аграріїв купувати їх за завищеними цінами — Bloomberg

У світі знижуються ціни на мінеральні добрива через відмову аграріїв їх купувати за завищеними цінами. Як наслідок, попит на добрива знижується, пише Bloomberg.

«Фермери відмовляються від дорогих ресурсів. Глобальний попит на аміак, фосфати та калій з року в рік знижується», — відмітив аналітик Bloomberg Intelligence Алексіс Максвелл.

Щотижневий індекс сечовини звичайних азотних добрив у Новому Орлеані впав на 3,2% у п’ятницю, 14 жовтня, продовживши місячний спадний тренд, оскільки американські аграрії чекають, наскільки низькими можуть бути ціни. Бразильські аграрії також припиняють закупівлі, що призводить до падіння цін через зростання кількості добрив.

За даними Bloomberg Intelligence, світові ціни на азот все ще торгуються майже в п’ять разів вище середнього історичного рівня.

Читайте також: «‎Ціни — космос. Чи будуть аграрії економити на мінеральних добривах?»‎

Початок осіннього сезону внесення добрив у США був не таким чудовим, говорить директор із постачання добрив у StoneX Джош Лінвілл, За його словами, ринок може побачити багато агровиробників, які захочуть придбати азот навесні, але задовольнити цей попит буде проблематично.

Бразилія, найбільший у світі імпортер добрив, стикається з подібними обставинами. Країна імпортувала рекордну кількість добрив цього року, щоб гарантувати, що аграрії матимуть достатньо ресурсів для розширення посівних площ.

«Рекордні темпи імпорту цього року заповнили склади, що змусило Бразилію реекспортувати надлишки. Це тисне на внутрішні та міжнародні ціни, оскільки Бразилія імпортує менші обсяги в другій половині цього року», — сказала аналітик із добрив фірми Safras & Mercado Майса Романелло.

За даними Бразильської національної асоціації добрив, поставки добрив у Бразилії з січня по липень впали на 8,7% порівняно з тим же періодом минулого року. Галузева група прогнозує падіння поставок на 5-7% за весь рік.

Тим часом ціни на добрива в Бразилії впали майже вдвічі порівняно з квітневими максимумами, що змушує деяких дивуватися, наскільки низько вони можуть впасти.

«Ціни на деякі добрива значно вищі, ніж у попередні роки. Фермери бачать, що ціна падає, і продовжують чекати, щоб зробити покупки», — сказав аналітик із добрив Agrinvest Commodities у Бразилії Джеферсон Соуза.

Нагадаємо, що Україна буде наполягати, щоб у наступний пакет санкцій ЄС було включене ембарго на добрива з росії.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus