Українські молочники б'ють на сполох: молокозаводи можуть не пережити віялових відключень електроенергії

З 10 жовтня 30% українських електростанцій було зруйновано, що призвело до масових відключень електроенергії по всій країні. Через специфіку виробництва молокозаводи опинилися в найважчому становищі і потребують підтримки безперебійного енергопостачання, оскільки молокопереробка є системним та безупинним процесом виробництва.

Про це повідомив виконавчий директор «Спілки молочних підприємств України‎»‎ Арсен Дідур, йдеться на сайті СМПУ.

Відмічається, що зважаючи на погрози російської влади продовжити атаки, український уряд закликав бізнес і населення економити енергію. Однак, через знеструмлення у виробників та переробників продуктів харчування порушено основні виробничі процеси, а це прямий шлях до зростання цін і дефіциту товарів.

«‎Внаслідок відключення електроенергії без попередження, молокопереробні підприємства вже безповоротно втратили значні об’єми як молочної сировини так і виготовленої продукції»‎, — відмітив він.

За умов, що склалися, переробні підприємства розглядають різні варіанти забезпечення своїх потужностей енергією, в тому числі закупівлю генераторів. Але такий крок невідворотно відіб’ється на собівартості, що потягне за собою здорожчання молочних продуктів на полиці, чого допускати не можна.

Читайте також: «‎Як росіяни звільнили Агросвіт від бізнесу, а 2 тис. корів — від життя. Репортаж з Харківщини»‎

На даний час, обленерго системно вимагають від молокопереробних підприємств скоротити споживання електроенергії до 50%. Таке значне скорочення об’ємів використання електроенергії неминуче призведе до:

  • зменшення об’ємів виробництва кінцевої продукції;
  • скорочення заробітних плат працівників;
  • зменшення податкових надходжень до бюджетів всіх рівнів;
  • зменшення закупівельних цін на молоко-сировину;
  • дефіциту української молочної продукції на полицях торгівельних мереж;
  • зростання імпорту готової молочної продукції.

«Тому Спілка молочних підприємств України звертається до уряду з проханням підтримати енергетичне забезпечення молокозаводів. Адже якщо питання залишиться невирішеним, наслідки для галузі можуть виявитися руйнівними. Це означатиме, що молокозаводи будуть змушені припинити приймання молока, а виробники молока, не маючи збуту, будуть позбавлятися поголів’я‎», — закликали в спілці.

СМПУ сподівається на розуміння урядом серйозності ситуації та надання необхідної підтримки молочній галузі країни.

Варто уточнити, що для стабілізації роботи енергосистеми Диспетчерський центр НЕК «Укренерго» вимушено застосував графіки обмеження електроспоживання та потужності для промислових споживачів в усіх регіонах України.

Укренерго нагадує, що свідоме зниження споживання електроенергії, особливо в години ранкового та вечірнього піку споживання (6:00-11:00 та 17:00-13:00), зменшує ризик перевантаження в мережах та застосування обмежень споживачів.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus