Експерт розповів про зниження цін на овочі та фрукти в Україні

В Україні подешевшали картопля, капуста, столовий буряк та яблука. Зокрема, роздрібна ціна картоплі для споживача становить 9-12 гривень за кілограм, очікується зниження ціни до 7-9 грн за кілограм.

Про це заявив завідувач сектору овочівництва та картоплярства управління землеробства та рослинництва Департаменту аграрного розвитку Мінагрополітики Сергій Гвоздь, пише пресслужба відомства. 

Зазначається, що вже зібрано 11 937,61 тис. т картоплі всіма категоріями господарств, що становить 73% до орієнтованого прогнозованого валу в розмірі 16 552,8 тис. т.

«Ми спостерігаємо суттєве зниження ціни на картоплю. Адже закінчується збирання урожаю. Цього року засаджені площі зменшились на 36% порівняно з минулим. Але з урахуванням норм споживання, у нас достатня кількість цього продукту, яка повністю задовольняє внутрішнє споживання та продовольчу безпеку. Дефіциту картоплі не буде», — зазначив Сергій Гвоздь.

Читайте також: «‎Овочі будуть. А чи буде де їх зберігати? Розповідаємо, що відбувається з овочевою галуззю в Україні та чи достатньо овочесховищ»‎ 

Потреби імпортувати картоплю не буде, хіба що насіннєву, продовжує експерт. Адже з початком війни значно зросла вартість логістики. Україна вже відмовилася від імпорту білоруської та російської картоплі, що стимулюватиме продаж українського продукту на внутрішньому ринку.

За словами Сергія Гвоздя, також спостерігається зменшення ціни на такі овочі: капуста — на 12,2% (до 17,34 грн/кг), буряк — на 5,0% (до 17,77 грн/кг), картопля —  на 3,8% (до 10,78 грн/кг). Також на 6,4% (до 15,00 грн/кг) подешевшали яблука

Нагадаємо, що європейські овочівники попереджають про нестачу продуктів в ЄС через енергетичну кризу

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus