росія гальмує роботу «‎зернового коридору», затримуючи інспекцію суден

Перевірка суден СКЦ

Експорт збіжжя «‎зерновим коридором» може сягнути ‎щонайменше 6 млн т на місяць за умови відсутності затримок інспекцій суден.

Про це повідомив заступник міністра інфраструктури Юрій Васьков в інтерв’ю LIGA.net.

За його словами, всі чотири сторони беруть участь в інспекції, але робота «‎коридору» значно сповільнилася із поверненням росії до інспекції суден. 

«‎Але їх заплановано зараз в середньому тільки 12 на день, з яких фактично завершується 8-9. Водночас необхідність — 25-30 на добу. Ми продовжуємо спілкуватись із партнерами про збільшення кількості інспекцій»‎, — акцентував застпуник міністра інфраструктури. 

Уточнюється, що згідно з останніми даними СКЦ, станом на 7 листопада 88 суден очікують на дозвіл на захід в українські порти, а також 18 завантажених суден готуються до інспекції в турецьких територіальних водах. 

«‎Якби інспекції працювали без затримок — було б щонайменше 6 млн тонн за місяць — це реальний показник, який може давати коридор»‎, — відмітив Юрій Васьков.

Та додав, що Україна все ще чекає підтвердження керівництва ООН та Туреччини щодо продовження угоди на наступний термін. 

Нагадаємо, що міністр оборони Туреччини Хулусі Акар оголосив про намір запропонувати продовжити «зернову угоду» ще на один рік.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus