Бізнес просить прискорити видачу санітарно-епідеміологічних висновків

Європейська Бізнес Асоціація звернулась до уряду з проханням зменшити граничний термін видачі санітарно-епідеміологічних висновків до 10 робочих днів. 

Про це повідомила пресслужба Європейської Бізнес Асоціація (ЄБА).

«‎Для бізнесу надзвичайно важливо не лише аби висновки видавались, але і спростити процедуру їх підписання, зробивши її максимально прозорою та контрольованою», — уточнили в асоціації.

Відзначається, що постановою №314 встановлено, що строки дії документів дозвільного характеру продовжуються на період воєнного стану, а також передбачено, що у період воєнного стану замість отримання окремих дозвільних документів підприємці мають можливість подавати просто декларації про провадження господарської діяльності.

Водночас документ передбачає, що через 3 місяці після завершення воєнного стану у бізнесу мають бути вже всі неотримані дозвільні документи, в тому числі висновки держаної санітарно-епідеміологічної експертизи.

«Однак, відсутність висновків, які, наприклад є частиною технічної документації на мийні засоби, вже зараз трактується окремими спеціалістами як порушення вимог профільного технічного регламенту, що в перспективі може призвести до штрафів та непорозумінь в комунікаціях з державними органами під час перевірок. Адже як саме трактувати законодавство бізнес до кінця не розуміє, а відсутність конкретики, власне, і викликає занепокоєння‎», — зауважили експерти. ‎ 

Відповідно, наголошують в ЄБА, деякі розповсюджувачі нехарчових товарів вже давно почали вимагати у виробників та імпортерів висновки та часто відмовляються без них надавати такі товари на ринок. 

В асоціації наголосили, що  питання отримання висновків від Держпродспоживслужби залишається для бізнесу надзвичайно актуальним.

Читайте також: «‎Втрати від неякісного посіву коштують більше ніж оновлення техніки, або Що можуть оновлені сівалки TERRASEM»‎ 

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus