Один з кращих способів мінімізувати зернові ризики — повернутися до вирощування цукрових буряків — думка експерта

Секретар комітету з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський
Секретар комітету з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський
Джерело фото: Facebook

В умовах екстремальних ризиків на зерновому ринку, обумовлених складнощами з логістикою, низькими цінами на зернові і відсутністю чітких гарантій подальшої роботи «‎зернового коридору»‎, привабливою альтернативою може стати вирощування цукрових буряків. Це не універсальний рецепт, але, за певних обставин, один із найбільш ефективних.

Таку думку висловив народний депутат України, секретар комітету з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський.

«У порівнянні з зерновими культурами у цукрових буряків дві ключових переваги. По-перше, це можливість їхньої переробки всередині країни, тобто радикальне спрощення логістики: агровиробнику не потрібно ламати голову над тим, як одночасно досягти двох цілей — і продукцію експортувати, і маржу на транспортуванні не втратити. По-друге, вирощування буряків — добре виправдовує себе економічно», — підкреслює Іван Чайківській.

Звісно, є у вирощування цукрових буряків і свій «зворотний бік медалі». Перш за все, це технологічно вибаглива культура, яка, зокрема, потребує глибокого обробітку ґрунту. І взагалі, виробництво цукрових буряків — один із найбільш витратних видів рослинництва. Не менш важливі і географічне розміщення агропідприємства — в межах досяжності працюючого цукрового заводу, і ситуація на ринку цукру. Але в більшості випадків переорієнтування на вирощування цукрових буряків все одно має сенс, — вважає нардеп.

«Для будь-якого виробника цукру критично важливе забезпечення сировиною, що зокрема, вирішується за допомогою давальницьких схем. Цукрові заводи забезпечують агровиробників посівним матеріалом і гарантовано купують у них буряк. Тобто у фермера не виникає проблем із збутом.Крім того, зараз є передумови для розвитку українського цукрового ринку. Кабмін ще в травні скасував заборону на експорт цукру і значно спростив його ліцензування. ЄС і Великобританія зі свого боку на рік скасували квоти на імпорт цукру. І головне — на світовому ринку зараз склалася сприятлива цінова кон’юнктура. Ціни на цукор високі», — уточнює Іван Чайківській.

Безумовно, ситуація на цукровому ринку дуже неспроста — насамперед через війну. Попит на цукор на внутрішньому ринку скоротився, а ціни на енергоносії — рекордно високі.

Виробництво цукрових буряків за останній рік також скоротилося. У 2022 році цією культурою в Україні було засіяно близько 180 тис. га — на 20% менше ніж у 2021 році. За прогнозом USDA, приблизно на стільки ж у 2022/23 МР скоротиться і виробництво цукру в Україні.

«Але у будь-якому випадку потенціал у цього напрямку є. Станом на сьогодні в Україні вже зібрано 6,5 млн т цукрових буряків. Взагалі урожай прогнозується на рівні 8,8 млн т. У порівнянні з минулим роком це дуже скромний показник. Тобто певний простір для диверсифікації аграрних ризиків за рахунок цукрових буряків у агровиробників є. Було б бажання. Недарма навіть великі агрохолдинги зараз повертають буряки в сівозміну», — резюмує Іван Чайківській.

Нагадаємо, раніше Іван Чайківський пропонував організувати на деокупованих територіях евакуаційні потяги для вивозу зерна

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus