Зернова угода: один день простою судна в черзі коштує $30 000 — Кубраков

Зараз у черзі на перевірку стоять 77 суден, одеські порти використовуються лише наполовину. Така штучна затримка призводить до щоденного зростання збитків для аграріїв і подорожчання зерна. 

Про це повідомив міністр інфраструктури України Олександр Кубраков у Facebook.

За його словами, у листопаді експорт продовольства через «‎зерновий коридор»‎ знизиться до менш ніж 3 млн т через штучне затягування росією інспекції суден.

«‎Ми мали досвід проведення 40 інспекцій на добу, зараз через позицію росії на день перевіряється в п'ять разів менше. У жовтні «‎зернова ініціатива» дозволила експортувати 4,2 млн т зернових, у листопаді не вийдемо і на 3 млн т. При цьому технічно ми можемо вийти на 6 млн тонн на місяць»‎, — повідомив Кубраков.

Він зазначає, що простій одного судна в черзі обходиться в $30 тис. щодня. При цьому середній термін очікування інспекції становить 2-5 днів.

«‎Стратегічно ми повинні домогтися не тільки прискорення інспекцій на Босфорі, а й приєднання до ініціативи портів Миколаєва та пролонгації угоди до щонайменше року. Про приєднання до ініціативи портів Миколаєва ми офіційно звернулися в ООН і Туреччину»‎, — додав Кубраков.

За даними міністерства, з портів вийшли ще 7 суден із продовольством. А в обробці перебувають 19 суден. Від початку дії «‎зернового коридору»‎ з України вивезли 12,2 млн т зерна на понад 500 суднах.

Нагадаємо, що залучення Миколаївського морського торговельного порту до реалізації «‎зернової угоди»‎ буде можливим лише після звільнення Кінбурнської коси, вважає голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

Голова групи Allseeds В’ячеслав Петрище назвав непрозорою роботу «зернового коридору» та звинуватив у корупції чиновників Мінінфраструктури і АМПУ.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus