Українські агрокомпанії мають потенціал для освоєння європейського ринку — думка експерта

Народний депутат України, секретар комітету з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський
Народний депутат України, секретар комітету з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський
Джерело фото: Latifundist.com

Цього року найбільша європейська тваринницька виставка EuroTier 2022, що відбулася в Ганновері, стала дійсно знаковим заходом як для європейського, так і українського агробізнесу.

Таку думку висловив народний депутат України, секретар комітету з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський.

На його думку, по-перше, EuroTier не проводилася вже 4 роки, тому технічні новинки та інновації у сфері тваринництва та альтернативної енергетики, продемонстровані на виставці, були особливо цікавими. По-друге, на виставці гідно була представлена й Україна.

За словами фахівця, цього року виставка пройшла під гаслом «перетворення тваринництва». при цьому ключовою ідеєю заходу стало підвищення продуктивності тваринництва за рахунок інноваційних рішень щодо цифровізації й автоматизації виробництва та вдосконалення догляду за тваринами. загалом, у роботі EuroTier 2022 взяли участь понад 1,8 тис. експонентів із 57 країн.

«Такі виставки загальноєвропейського та світового рівня розвивають нас, бо дають уявлення про сучасні тенденції показують, куди рухається агробізнес. Ключовою особливістю EuroTier зазвичай є безпрецедентний масштаб виставки. Відмінною рисою виставки 2022 року стало паралельне проведення EnergyDecentral 2022 — виставки децентралізованих джерел енергії. При цьому в рамках EuroTier 2022 відбулося понад 400 спеціалізованих заходів та конференцій, що також є важливим для розвитку галузі в найближчі роки», — зазначив Іван Чайківський.

Загалом на виставці було представлено понад 10 глобальних технічних напрямків. Зокрема, обладнання для утримання та годівлі худоби, техніка для підтримки мікроклімату, енергозберігаючі технології, технології виробництва та зберігання кормів.

«Крім того, на EuroTier 2022 були широко представлені технічні новинки з виробництва біогазу. Я впевнений, що і для українського біогазу є велика перспектива. Щоправда, розвивати цей напрямок необхідно на рівні держави, оскільки для більшості фермерів вартість біогазових станцій сьогодні непідйомна, але це буде після перемоги України у війні. Ми розуміємо, що сьогодні аграріям не доводиться розраховувати на держдопомогу, а підтримки аграріїв потребує держава», — підкреслює Іван Чайківський.

Що ж до участі в EuroTier 2022 українських компаній, вони цього року були представлені виробниками преміксів та кормових добавок.

«Компанія із Луцька «АБМ-ТРЕЙД» презентувала свою торгову марку Toivo та лінійку продуктів із рослинними екстрактами Oklif, а львівська «Компанія Ензін» — лінійку натуральних кормових добавок EnzActive. Крім того, у роботі виставки взяли участь чотири організації — «‎Всеукраїнська аграрна рада»‎, асоціація «Український клуб аграрного бізнесу», асоціація «Виробників молока» та асоціація «Свинарі України» і я думаю, що для тваринництва в Україні це стане черговим імпульсом для розвитку та впровадження інноваційних рішень», — резюмував Іван Чайківський.

Нагадаємо, що на конкурсі інновацій EuroTier 2022 оголосили переможців.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus