Блекаут негативно позначився на логістиці, перевалці та роботі експортного ринку

Внаслідок російських ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі України 23 листопада 90% її території залишилося без світла, що негативно позначилося на логістиці, перевалці та загалом роботі локального експортного ринку. 

Про це пише «‎АПК-Інформ».‎ 

Аналітики відзначають, що через відсутність електрики тимчасово не працювала й низка пунктів пропуску на кордоні. Було знеструмлено ділянки залізниці у Києві, Дніпрі, Миколаєві, а також на Львівщині, Вінниччині, Сумщині та Харківщині. Майже всі морські та річкові порти України були вимушені призупинити роботу (в т.ч. з міркувань безпеки).

Протягом минулого тижня ціни попиту трейдерів на пшеницю та кукурудзу в портах Великої Одеси та Дунаю не зазнавали істотних змін на тлі зменшення торгово-закупівельної активності на ринку через тимчасовий блекаут в країні. 

«Крім того, на цінову ситуацію продовжували впливати й незмінне превалювання пропозиції над попитом. Однак зниженню цін перешкоджали високі тарифи на вантажоперевезення, неготовність аграріїв істотно поступатися в ціні та низькі темпи збирання врожаю кукурудзи»‎, — зауважили аналітики.  

Так, ціни трейдерів у портах Дунаю і Великої Одеси на кукурудзу складали 162-190 USD/т СРТ-порт, у поодиноких випадках максимальні ціни сягали 195-205 USD/т СРТ-порт. 

Ціни трейдерів на продовольчу пшеницю та фураж варіюювалися в межах 168-205 і 160-190 USD/т СРТ-порт, зрідка максимальні ціни сягали 210-215 і 195 USD/т.

Читайте також: «‎Як працює черга в «зерновому коридорі» та чи можна проплисти «по блату»?»‎

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus