В Україні здорожчає молоко

Через перебої з електропостачанням, здорожчання сировини та електроенергії вартість 1 літра молока зросте на 1 грн.

Про це розповів директор молочного заводу «Юрія» (ТМ «Волошкове поле») Віталій Пустовіт в матеріалі: «‎Якщо за день 3-4 відключення, то можна втратити до 10 т молока. Як переживає блекаут молокозавод Юрія»‎ на Latifundist.com.

За словами фахівця, якщо розкласти витрати молокозаводу, то основна стаття це сировина — 70%. У решту 30% входить енергетика та інші затрати. Але частка енергоскладової зростає. До того ж зазначає експерт, з 1 грудня електроенергія дорожчає.

«‎Нам доведеться це розповсюджувати на кінцеві ціни. Поки не збільшували, але це питання на розгляді. Десь на 5% ціна зросте», — розповідає директор молочного заводу «Юрія».

Віталій Пустовіт відзначає, що це пов'язано не лише з енергетикою, бо і фермери піднімають вартість молока. ‎І не на 10-20 копійок, а на 50. 

«Якщо перевести це підняття разом з вартістю доставки та іншими витратами, то ціна молока виросте десь на 1 грн», — прогнозує фахівець. ‎ 

Віталій Пустовіт відзначає, що молокозавод «Юрія» не унікальний в цій ситуації, вона плюс-мінус однакова у всіх молокозаводів. 

Читайте також: «‎За день можна втратити до 10 т молока. Як переживає блекаут молокозавод Юрія»‎ 

Нагадаємо, що блекаут негативно позначився на логістиці, перевалці та роботі експортного ринку.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus