У 2023 році виробництво молока в Україні не сягне довоєнного рівня — аналітики

У 2023 році не можна очікувати нарощування виробництва молока хоча б до довоєнного рівня. За рік війни поголів’я скоротилося на 13.5%. Багато молочнотоварних ферм опинилося на окупованій території, так само як і деякі переробні підприємства.

Про це йдеться у звіті ІНФАГРО.

«Дефіцит сировини означає, що сировина буде дорогою. І на фоні зниження цін на сировинному ринку в ЄС це створить перешкоди українському експорту через неспроможність готової продукції конкурувати за ціною. Підставою до зменшення обсягів експорту може бути прогнозоване збільшення споживання молокопродуктів в Україні. Є сподівання, що українські мігранти в поточному році будуть активніше повертатися додому», — зазначають аналітики.

Крім того, світовий ринок молочних продуктів також переживає кризу. Аукціон GDT кожні два тижні фіксує зниження цінового індексу, що означає низькі ціни на світовому молочному ринку. Це стримує експортерів і змушує їх чекати кращих часів або ж продавати вже готову продукцію зі збитком.

Як росіяни звільнили Агросвіт від бізнесу, а 2 тис. корів — від життя. Репортаж з Харківщини
Читати також

Можуть втрутитися і політичні чинники. Через вже згадане здешевлення сировини в Європі почалися страйки молочних фермерів, які через свої об’єднання намагаються впливати на рішення Єврокомісії стосовно створення пільгових умов для українських експортерів.

Наразі Єврокомісія планує продовжити режим скасування квот і мит при експорті української продукції до ЄС, але вже з’явилися застереження про введення при цьому певних обмежень, які захищатимуть європейський ринок.

Нагадаємо, агрохолдингу «ІМК» не вдалось відновити роботу молочної ферми у Чернігівській області на кордоні з Білоруссю. Після окупації її довелося закрити.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus