росія вимагає змінити «‎зернову угоду»‎

В росії заявили про необхідність коригування «зернової угоди‎» через те, що нібито основні поставки зерна з України йдуть не до найбідніших країн.

Про це повідомив заступник міністра закордонних справ рф Сергєй Вершинін в інтерв’ю російським журналістам за підсумками переговорів у Стамбулі, передає «‎Комерсант».

«‎Вважаємо, що потрібні корективи. Адже спочатку мета зусиль, які докладали і генсек ООН, і президент Туреччини, полягала, повторю, у тому, щоб допомогти найбіднішим країнам»‎, — сказав урядовець.

Він стверджує, що зараз зерно постачають насамперед до країн досить розвинених, забезпечених.

Вершинін нагадав, що чотиристороння угода була досягнута під гаслом забезпечення продовольчої безпеки насамперед найбідніших країн Азії, Африки та Латинської Америки.

Також заступник глави МЗС розповів, що у постачанні російського продовольства є «‎деякі зрушення»‎.

Читайте також: «‎Через обмежений ресурс банки видають кредити тільки тим, хто їх потребує»‎

Нагадаємо, що Президент України Володимир Зеленський під час промови на саміті G20 закликав країни «Двадцятки» приєднатися до української гуманітарної ініціативи Grain from Ukraine. Ця ініціатива реалізовуватиметься в партнерстві із Всесвітньою продовольчою програмою ООН.

У межах програми Україна спрямовує частину зібраної пшениці, що відправлялася на експорт, на закупівлю для тих африканських країн, де вже зараз існують проблеми голоду. Частину експортного зерна можуть викупити держави-учасниці проєкту. Україна постачатиме його до бідних африканських країн.

Загальна сума оголошених внесків від учасників програми Grain from Ukraine наразі становить майже $190 млн.

Зеленський також акцентував, що росія навмисно гальмує роботу «зернового коридору», унаслідок чого час очікування суден збільшується до 3-5 тижнів і щомісяця недоекспортовується кілька мільйонів тонн української агропродукції.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus