Власника популярної мережі мінімаркетів підозрюють в ухиленні від сплати податків

Керівництво мережі мінімаркетів «Близенько» підозрюють в ухиленні від податків на суму майже 35,4 млн грн. Бюро економічної безпеки повідомило про схему, завдяки якій підприємство отримувало відшкодування ПДВ з державного бюджету, хоч і не мало підстав для цього, пише Zaxid.net.

Відзначається, що Бюро економічної безпеки (БЕБ) України розкрило злочинну схему відшкодування ПДВ, на якій власник великої торгової мережі у Львові «відмив» понад 35 млн гривень. Детективи не розкривають імені бізнесмена, але журналістам стало відомо, що йдеться про власника мережі маркетів «Близенько» Олександра Бережанського.

За даними БЕБ, службові особи компанії протягом 2021-2022 років купували різноманітні продукти у декількох приватних підприємств. Надалі товари реалізовувалися, але продаж не відображався у податковій звітності.

«Таким чином товариство штучно створило нібито наявні залишки вказаних ТМЦ у складських приміщеннях, що дало можливість внести неправдиві відомості до офіційних документів та подати заяви на повернення сум бюджетного відшкодування ПДВ», — вказано у пресреліз БЕБ.

Використовуючи таку схему, державі завдали збитки у вигляді незаконного бюджетного відшкодування ПДВ на майже 35,4 млн грн.

«За результатами обшуків офісів компанії, що отримала незаконне відшкодування податку на додану вартість, вилучили понад 21 млн грн, €95 тис., $10 тис. готівкою, загалом в еквіваленті понад 25 млн грн‎»‎, — пише видання. 

За інформацією ЗМІ, мережу мінімаркетів «Близенько» уже не вперше звинувачують у несплаті податків. Так, упродовж останніх двох років Львівська міська рада оприлюднює інформацію про зловживання на несплаті податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) до міського бюджету. 

Разом з тим, у всіх магазинах мережі «Близенько» діє схема розрахунку за покупки за кількома чеками за різні товари, що мінімізує сплати податків та створює незручності покупцям.

Повідомляється, що у податковій, отримавши інформацію про махінації у «Близенько», у листопаді 2022 року не знайшли порушень у веденні підприємницької діяльності та вказала на відсутність підстав для проведення перевірок. Водночас податківці повідомили, що штрафували мережу «Близенько» за порушення використання реєстраторів розрахункових операцій (РРО).

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus