Кернел, МХП, Астарта, ІМК подешевшали. Капіталізація найбільших українських агрохолдингів у 2022 році значно знизилася

Як і для всієї країни, для найбільших українських публічних компаній 2022 рік бів надскладним. Повномасштабне російське вторгнення та бойові дії суттєво вплинули на роботу кожної з компаній. Тому капіталізація пʼяти великих українських агрохолдингів за 2022 рік суттєво знизилася.

Про це повідомляє Shareuapotential.com.

Компанія Зміна в 2022 році, % Капіталізація на кінець 2022 року, $ млн
МХП -45% 415
«Кернел» -70% 352
«Астарта-Київ» -52% 122
ІМК -52% 133
«Овостар Юніон» -32% 62

«Кернел» мав найбільші втрати з точки зору капіталізації в 2022 році — вартість його акцій знизилась відразу на 70%. Якщо на початок 2022 року загальна вартість компанії складала більше $1 млрд, станом на кінець року вона знизилась до $350 млн.

МХП не так сильно залежав від роботи українських портів і зумів дуже швидко відновити обсяги експорту як курятини, так і соняшникової олії (основні експортні товари компанії). Причина — курятина є продукцією з набагато більшою доданою вартістю, ніж зерно, тому частка логістичних витрат в структурі її собівартості не є настільки значною, як для зерна.

Компанії вдалося достатньо швидко перебудувати логістичні шляхи, також позитивний вплив на фінансові показники МХП мала висока експорта ціна на м’ясо птиці протягом майже всього 2022 року.

За 2022 рік МХП втратила 45% своєї вартості, її поточна капіталізація складає $415 млн.

Основним фінансовим ризиком для МХП видається її досить високе боргове навантаження, яке складає близько $1.5 млрд, але основні виплати боргу розпочинаються лише 2024 року (перші $500 млн за облігаціями) та розтянуті до 2029 року. Позиції з ліквідності МХП є досить непоганими.

«Астарта-Київ» станом на початок 2022 року мала незначне боргове навантаження, протягом другого та третього кварталу залучила нові кредитні кошти на суму 77 млн євро, збільшивши суму грошових коштів на балансі з 10 млн євро до 48 млн євро. Активи компанії майже не постраждали, компанія досить швидко перебудувала логістику для експорту соєвої олії, шроту та цукру на нові напрямки. Капіталізація холдингу знизилась на 52% та станом на кінець року становила $122 млн.

ІМКЗначна частина кукурудзи минулорічного врожаю ІМК станом на початок повномасштабного російського наступу залишилась непроданою, тому відкриття зернових коридорів з України було життєво необхідним для компанії.

Оскільки активи компанії в основному розташовані в Чернігівській та Сумській областях, значна їх частина в перші тижні війни опинилась під окупацією. З іншого боку, навіть після того як армія країни-агресора залишила ці області наприкінці березня, компанії не вдалось засіяти близько 30 тис. га зі свого загального земельного банку в 120 тис. га.

Капіталізація ІМК протягом 2022 року знизилась на 52% та станом на кінець року склала $133 млн.

«Овостар Юніон».  Після того, як російська армія залишила Київську область, «Овостар» зміг досить швидко поновити виробництво яєць. Поголів’я курей зменшилось, але за підсумками перших дев’яти місяців 2022 року зменшення виробництва яєць склало лише 5%, їх експорт навіть збільшився. 

Наприкінці року Овостар оголосив про виплату позачергових дивідендів своїм акціонерам.

За підсумками 2022 року капіталізація Овостару знизилась лише на 33% і станом на кінець грудня склала $62 млн.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus