Прогноз виробництва пшениці 2022/23 в Австралії підвищений до рекордних 42 млн т

За останніми даними аналітиків станом на 6 січня, зважаючи на високі показники врожайності у більшості ключових штатів, прогноз валового збору пшениці у Австралії був підвищений до 42 млн т, що є абсолютним рекордом для цієї країни, пишуть аналітики Barva Invest на каналі у Telegram.

Згідно з грудневим звітом USDA, виробництво зернової прогнозувалося на рівні 36,6 млн т, що вже відповідало рекордному рівню, тим часом місцеві аналітики працювали у діапазоні 38,2–40,1 млн т, додають аналітики.

Запаси, врожай та експортний потенціал австралійської пшениці

«Для світового ринку позитивних новин не так багато, оскільки цей врожай, враховуючи лімітований внутрішній попит, шукатиме покупців на експортному ринку. Логістична складова у цій країні залишає за собою певні обмеження щодо можливостей експорту, але це лише питання часу та свідчить про те, що ця країна довше залишатиметься агресивним гравцем на світовому ринку», — відмічають аналітики Barva Invest.

Вони підкреслюють, що новини щодо суттєвого погіршення якості та збільшення кількості фуражної пшениці не так суттєво позначаються на обсягах експорту. Базуючись на тому факті, що азійський попит без суттєвих проблем концентрується на фуражній пшениці.

«Окрім того, росія продовжує активно експортувати пшеницю й тим самим конкурує з Україною за традиційні ринки збуту, які не соромляться купувати пшеницю у країни-агресора», — говориться у повідомленні.

Тут також слід додати, що активна конкуренція Австралії з іншими експортерами, в тому числі й з Україною (яка наразі має чималі запаси пшениці) однозначно матиме негативний вплив на світові ціни пшениці, що також має позначитись на закупівельних цінах в Україні, особливо враховуючи потребу додаткових продажів на експортному ринку.

Читайте також: Богдан Костецький: Навесні ми отримаємо мільйон тонн некондиційної кукурудзи

Станом на 4 січня, експорт пшениці з України від початку 2022/23 МР впав на 47% р/р.

World Food Programme ООН продовжує закуповувати продовольчу пшеницю в Україні, для відвантаження у найбіднаші країні, зокрема в Ефіопію.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus