Найбільший експортний зерновий термінал Франції розраховує збільшити перевалку на 14% у 2022/23 МР

Відвантаження зерна на одному з терміналів у Франції
Відвантаження зерна на одному з терміналів у Франції
Джерело фото: Latifundist.com

Senalia, оператор найбільшого експортного зернового терміналу Франції, планує завантажити 4,6 млн т зернових в сезоні 2022/23(липень 2022 – червень 2023), що майже на 14% більше, ніж в 2021/22 МР, чому сприятиме попит з боку Китаю і збій в торгівлі на Чорному морі, повідомляє Reuters.

Франція є найбільшим експортером зерна серед країн Європейського Союзу, і її активні поставки пшениці сприяли зростанню загального експорту зернової з ЄС в поточному сезоні.

У період з липня по грудень 2022 р. Senalia завантажив 2,4 млн т зернових в порту Руана, що на 11% більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого сезону, повідомив генеральний директор Жиль Кіндельбергер.

Франція, як і інші країни-експортери ЄС, зіткнулася з додатковим попитом на початку сезону після того, як вторгнення росії в Україну порушило поставки з Чорного моря. Поставки з України та рф з того часу відновилися, чому сприяло відкриття «зернового коридору».

Після відвантаження переважно пшениці в першій половині сезону, Senalia очікує, що ячмінь буде рушійною силою його активності до кінця 2022/23 МР, причому все більш конкурентоспроможні ціни на французький ячмінь приваблюють покупців з Китаю, додав Жиль Кіндельбергер.

Нещодавно одне судно було завантажено близько 40 тис. т ячменю в Руані для Китаю.

«Senalia досягла високих обсягів завантаження, незважаючи на проблеми з днопоглиблювальними роботами на річці Сена в Руані, які знизили приблизно на 10 тис. т максимум, який може бути завантажений в цьому сезоні на великі судна типу Panamax», — повідомив гендиректор Senalia.

У сезоні 2021/22 Senalia відвантажила 4,05 млн т зернових, говориться в повідомленні.

Нагадаємо, що Світова продовольча програма ООН (WFP) закупила ще 60 тис. т української продовольчої пшениці.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus