Митників підозрюють в розкраданні 5 млрд у ході експорту зерна. Вимагали 1% від вартості збіжжя

Правоохоронці викрили понад 10 високопосадовців, причетних до схеми розкрадання коштів на експорті українського зерна, що завдало збитків державі на 5,2 млрд грн.

Про це повідомили пресслужби СБУ, БЕБ.

Для реалізації схеми її учасники залучили більше ніж 370 комерційних структур з ознаками фіктивності. Через них учасники схеми скуповували пшеницю у приватних фермерів, сільгосппідприємств та великих агрохолдингів. Після цього продукцію передавали через низку фірм-«‎прокладок»‎ і збували зерно експортерам для продажу за кордон.

У період з серпня по вересень 2022 року таким чином було вивезено понад 1 млн т зернових сумнівного походження через потужності зернових терміналів в Чорноморському, Південному та Одеському портах.

Зазначається, що БЕБ та Податкова направляли до Держмитслужби інформацію про ризикові операції, проте службовці їх проігнорували. 

«За даними слідства, митники сприяли проведенню експорту зерна. Хоча в СБУ кажуть, що точна сума збитків ще розраховується, у БЕБ орієнтовні збитки за 2022 рік через недекларування доходу від експортних операцій у вигляді несплати податків оцінюють в 5,2 млрд грн‎», — зазначили правоохоронці.‎ 

У БЕБ повідомляють, що серед осіб, залучених до організації оборудки, —  заступник начальника одного з департаментів Державної митної служби та керівництво Одеської митниці.

Водночас за інформацією телеграм-каналу Держмитслужба, яку проаналізував журналіст Євгеній Плинський, схема учасників оборудки та алгоритм можливого розподілення зібраного з трейдерів 1% незаконної вигоди виглядала наступним чином: 

  • 0,33% — йшло Ігорю Форсюку, який виконував роль «‎касира»;
  • 0,33% — отримував в.о. начальника Одеської митниці Михайло Мірошніченко, який забезпечував ігнорування листів податкової та БЕБ. Свою долю він ділив зі своїм заступником Валерієм Цибульським;
  • 0,33% — отримувало керівництво Державної митної служби України. Конкретні прізвища, поки що невідомі. 

Читайте також: «‎Богдан Костецький: Навесні ми отримаємо мільйон тонн некондиційної кукурудзи»‎ 

Нагадаємо, що БЕБ арештувало активи одного з найбільших в Україні транспортних холдингів.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus