російські «‎дочки» європейських банків пільгово кредитували ‎російських солдатів. Нацбанк шукає «‎управу»‎

російські «дочки» Raiffeisen Bank International, Citibank, OTP Bank та ін. надають кредитні канікули мобілізованим росіянам нарівні з російськими банками. Реакція Національного банку України не змусила чекати, пише Forbes

Голова НБУ Андрій Пишний зауважив, що остаточні рішення щодо виходу з російського ринку міжнародні групи так і не прийняли й наголосив, що вважає це неприпустимим. 

«Остання інформація, яка з’явилася в публічному полі, про надання банками, що входять до міжнародних фінансових груп, пільгових умов кредитування для учасників так званої спеціальної військової операції — чергове свідчення того, що заяви, які були зроблені, відрізняються від фактичного стану справ», — йдеться у заяві НБУ. 

Україна не має юрисдикції для санкційних рішень щодо міжнародних банків, що мають представництва у рф, говорить голова KSE Institute, віцепрезидентка KSE з економіко-політичних досліджень Наталія Шаповал. Але в НБУ є механізми, які можуть вплинути на роботу цих банків в Україні. 

«НБУ може змінювати свої регулювання таким чином, щоб вимагати розкриття інформації про російські зв’язки. Чи, наприклад, відмовляти в певних послугах, підвищувати вимоги комплаєнсу тощо», — коментує Шаповал.  

НБУ має значний інструментарій впливу на «дочок» міжнародних груп, погоджується аналітик банківського сектору компанії ICU Михайло Демків. Він вважає, що цього робити не варто. Дотепер всі заяви регулятор робив з повагою до міжнародних інвестицій. 

«Ми шукаємо ефективні шляхи для того, щоб змусити піти міжнародні банківські групи з російського ринку. Наразі план звучить так: продовжити тиснути на міжнародні банківські групи, а також активізувати перемовини щодо розв'язання питання з європейським регулятором», сказав на умовах анонімності один із керівників Нацбанку.

На думку Демківа з ICU, іноземним банкам у росії можуть більше завадити не заяви НБУ, а негативна реакція російського суспільства.

Варто зауважити, що українські «дочки» міжнародних банків мають геть іншу позицію порівняно з російськими колегами чи центральними офісами. Водночас жодна українська «дочка» міжнародних банків, які продовжують працювати в росії, не коментує діяльність російських колег. 

Читайте також: «‎Росіяни обкладали блокпости мішками з нашою селітрою. Як Ізюмський хлібопродукт пережив пів року окупації»‎ 

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus