Стало відомо, як цьогорічна зима вплинула на посіви озимих

Наразі в Україні спостерігається тепла зима. Морози, які періодично фіксуються, короткотривалі, тому не несуть негативного впливу на посіви. Далі все залежатиме, наскільки холодним буде лютий і чи випаде в період зниження температури сніг. 

Про це розповіла керівниця відділу агрометеорології Гідрометцентру України Тетяна Адаменко, пише УНН

Цього року в Україні спостерігається аномально тепла зима, у порівнянні з кліматичною нормою. У період 1-20 січня в середньому температура була вища на 2,5 градуса за Цельсієм на сході та на 5 градусів — на заході та півдні України.

«Ми маємо зараз абсолютно позитивні середні температури в січні, тому жодних ризиків для озимих немає. Навпаки, на півдні Одещини спостерігалася температура до 19 градусів. Там дуже пізні посіви, і таке накопичення тепла спричинило відновлення вегетації і навіть фазові зміни. Тобто, через пізні посіви в зиму рослини увійшли у фазу проростання зерна, що є дуже вразливою фазою. А тепер за рахунок зимового тепла вони підросли і утворили сходи», — зазначила Адаменко.

Зараз спостерігається чергова хвиля похолодання, говорить фахівчиня. Проте, як зазначає експертка, воно поступове та ощадливе. За попереднім прогнозом, не очікується, що до початку лютого будуть сильні морози.

«Буде зниження до -5...-10 градусів, але це буде абсолютно безпечно для посівів. Звісно, є негативний фактор від того, що розтанув сніг. Хоча вся волога від снігу пішла на засвоєння грунту і створення нормальних вологозапасів на весну. Далі доля посівів залежатиме від температури повітря у лютому та наявності снігу», – розповіла Адаменко.

Історія метеорологічних спостережень показує, що не виключена сувора зима в лютому. 

Наприклад, як розповіла експертка, у 2012 році в лютому відбулося вимерзання озимих. Та аналіз історії метеорологічних спостережень демонструє, що після теплого січня вкрай рідко буває холодний лютий. Проте, тоді тепла зима компенсується шляхом заморозків у квітні й травні.

Читайте також: «‎Дмитро Соломонюк: Чому аграріям варто вже зараз купувати добрива та що буде з ринком дистрибуції в Україні»‎ 

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus