Експорт насіння з України росте, а олії падає: росія може скористатись моментом

У 2022-23 МР росія затьмарить Україну в експорті соняшникової олії, на її частку припадатиме 35% торгівлі проти 34% для України. Три роки тому ці частки становили 28% та 50% відповідно.

Про це розповіла глобальний оглядач сільського господарства Thomson Reuters Карен Браун, пише видання.

За її словами, прогнозований російський експорт соняшникової олії в 3,7 млн т буде приблизно на 3% нижче рекордного показника 2019-20 років, а український експорт в 3,65 млн т — на 45% нижче рекордного показника того ж року.

Відзначається, що через конфлікт, який суттєво вплинув на роботу українських ОЕЗів, експорт соняшникового насіння різко зріс. USDA оцінює український експорт соняшнику в 2022-23 рр. на рівні 2,45 млн т, що більш ніж у 20 разів перевищує середні довоєнні обсяги. Це робить Україну провідним експортером насіння, на якого припадає 45% світової торгівлі порівняно з менш ніж 5% у довоєнний період.

«Хоча в Україні спостерігається різке падіння, зростання російського експорту соняшнику та продуктів його переробки не обов'язково є раптовим, оскільки врожай соняшнику в росії зростав протягом останніх кількох років, так само як і врожай інших олійних культур та кукурудзи‎», — говорить експерт.

За оцінками USDA, урожай соняшнику в росії у 2022 році складе рекордні 16,5 млн т, що на 6% більше, ніж у попередньому році, тоді як виробництво в Україні очікується на рівні 10 млн т, що менше, ніж рекордні 17,5 млн т у 2021 році.

Карен Браун розповіла, що російські фермери звільнили місце для збільшення посівів олійних і кукурудзи, скоротивши площі під іншими культурами, такими як ячмінь, овес, жито і просо.

«‎В середньому за останні п'ять років загальна посівна площа під основними російськими зерновими та олійними культурами зростала приблизно на 1,5% на рік. У 2022-23 роках загальна посівна площа сягне рекордних 56,8 млн га», — зазначила експертка.

Браун відмітила, що середній приріст посівних площ набагато менший, ніж для бразильської сої — понад 4%. У 2010 році площа посівів сої в росії була приблизно вдвічі більшою, ніж у Бразилії, але зараз вона збільшилася лише на 30%, а урожай сої в Бразилії планується зібрати на рекордних 43,4 млн га.

Читайте також: «‎Сіятимете соняшник, а добрив дефіцит? Розказуємо, як викрутитися в 2023 році»

Нагадаємо, що аналітики USDA у лютневому звіті збільшили прогнози виробництва та експорту соняшнику, а також продуктів його переробки з України у 2022/23 МР.

Так, експерти збільшили оцінку експорту соняшникової олії до 3,85 млн т (+200 тис. т) та соняшникового шроту до 3,2 млн т (+300 тис. т). Прогноз експорту соняшнику з України також збільшений на 200 тис. т — до 2,65 млн т.

Крім того, експерти підняли оцінку виробництва соняшникової олії у поточному сезоні до 4,3 млн т (+215 тис. т), шроту — до 4,13 млн т (+205 тис. т).

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus