Польща доплачуватиме своїм аграріям через збільшення надходжень українського зерна

Уряд Польщі доплачуватиме своїм фермерам за втрати, зумовлені великим об'ємом експорту українського зерна. Підтримка полягатиме у дотаціях аграріям за продані зернові — пшеницю та кукурудзу. 

Про це заявив міністр сільського господарства і розвитку села Польщі Хенрік Ковальчик, повідомляє WRP.

За словами міністра, розмір субсидій буде залежати від відстані воєводства від портів, оскільки це впливає на ціну зерна. Нині готується відповідна постанова уряду.

«Таким чином, найвищими будуть субсидії для фермерів з воєводств, що межують з Україною, де ситуація найбільш складна: Підкарпатського і Люблінського, де фермери зможуть отримати 250 злотих (близько $57) до продаваної тонни пшениці. У Малопольському, Свентокшиському, Мазовецькому, Підляському воєводствах фермери отримають доплату в розмірі 200 злотих (близько $45,5). Сільгоспвиробники з інших регіонів отримають 150 злотих (близько $34) доплати до тонни зерна. При цьому допомога буде поширюватися на 60% врожаю на площі посівів до 50 га», —  відмітив голова Мінсільгоспу. 

Водночас Хенрік Ковальчик відмітив, що припинити ввезення зерна з України Польща не в змозі.

«Аграрії очікують обмеження або навіть припинення імпорту зернових з України. Це, звичайно, неможливо. Ми можемо ввести якісні обмеження, і ми це робимо», — резюмував очільник відомства. 

Читайте також: «‎ТОП-6 порад, як обрати добрива на ринку»‎ 

Нагадаємо, раніше ряд організацій, які об'єднують польських аграріїв, висловили протест щодо того, що з України до Польщі ввозиться зерно, яке призначене на експорт, але залишається всередині країни, а також з приводу того, що це зерно — неналежної якості. 

За офіційними даними польської сторони, за минулий рік до Польщі було ввезено з України близько 2 млн т зерна.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus