Українське зерно не обвалює ціни на польському ринку — трейдер

Обмеження ввозу українського зерна в Польщу аж ніяк не вплине на внутрішні ціни. Трейдери орієнтуються на індикації на світових біржах.

Такою думкою у коментарі Latifundist.com поділився фахівець відділу міжнародної торгівлі Agrolok Андрій Абдулов.

«Ми орієнтуємося на індикації на світових біржах, і, якщо на біржі Euronext ціна на ріпак (який подорожчав у два рази впродовж минулого року) різко падає, то на це аж ніяк обмеження імпорту зерна з України не вплине», — говорить Андрій Абдулов.

Наразі польські трейдери відмовляються від нових контрактів на українське зерно. Вони вважають, що більш вигідно купувати зерно на внутрішньому ринку.

«З огляду на стрімке зниження цін, ми теж відмовилися від продовження контрактів на те зерно, на яке раніше були підписані контракти. Експортери не змогли вчасно поставити зерно, тому ми сказали: або відмовляємося від реалізації, або застосовуємо знижки, згідно ринкової ціни. Бо на сьогодні кукурудза у Польщі в середньому коштує $200/т. Ріпак $440/т, а соя $430/т. Якщо я порівняю ціни в Україні і Польщі, плюс вирахую логістику, то вийде, що сенсу везти в Польщу немає. Простіше на внутрішньому ринку купити», — розповідає Андрій Абдулов.

Читайте також: Закидали міністра яйцями: аграрії Польщі протестують проти реекспорту українського зерна

Нагадаємо, Європейська комісія виділить 56 млн євро Румунії, Болгарії та Польщі, оскільки вони зіткнулися з напливом українського зерна, що знижує місцеві ціни.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus