ТОП-6 порад, як обрати добрива на ринку

ТОП-6 порад, як обрати добрива на ринку
Джерело фото: Latifundist.com
Ситуація з добривами на українському ринку досить критична. Експерти радять запасатися необхідною хімією вже і не чекати кращих цін, адже навесні можна залишитися взагалі ні з чим. 
Критерії, на які варто звернути увагу:
  1. Презентація свого продукту продавцем/консультантом. Поверхневі знання і неможливість відповісти на «глибші» питання (навіть після долучення представника виробника продукту), демагогія про «надприродні» властивості «стероїдів»/замінників чогось там і т.і. — не ок, оперування «нижчою» ціною — не ок, в цьому немає сенсу, якщо ви хочете отримати реальний ефект від своїх інвестицій, у вигляді росту врожайності, якісних параметрів товарної частини врожаю, покращення показників ґрунту, а не просто виділити певну суму грошей «з бюджету» на гектар.
    Сіятимете соняшник, а добрив дефіцит? Розказуємо, як викрутитися в 2023 році
    Читати також
    Зрозуміло, що для декого витратити «на перспективу» отримання вищого прибутку, до прикладу, на 15 тис. більше — може бути справою нереальною. Рахуємо економіку, можливо краще взагалі нічого не купувати, ніж купувати дешеве сміття.
  2. Наявність критичної бази даних польових експериментальних досліджень продукту, бажано на подібного типу ґрунтах (як у вас в господарстві) і за +- подібного рівня опадів, суми температур, обробітку ґрунту (все це впливає на достовірність результатів і підвищує їх «об’єктивність»). 
    Тарас Іващенко: Ситуація з азотом критична, Україна буде забезпечена на 30%
    Читати також
    Ще раз, рахуйте економіку: прибавка 1 т/га по кукурудзі в 2020 році і у 2022 — різні речі. Прив’язку робіть то поточних цін і на «сухе» зерно (особливо, для кукурудзи, де 40-50% ціни може «забрати» сушка, прибавка 1 т зерна з вологістю 32% гірше, ніж 700 кг з вологістю 19%).
  3. Звичайно, реєстрація продукту згідно законодавства, підтвердження його хімічного/біологічного складу (має відповідати етикетці), наявність декларованих допоміжних речовин (ад‘ювантів). Якщо йдеться про крупну партію замовлення, наприклад, основних добрив — доцільно буде здати довільний зразок на аналіз в лабораторію. 2,5 тис грн витрачених на підтвердження вмісту д.р. добрива — це набагато дешевше, ніж «недобір» 3-4% фосфору у складному добриві на 500 т, наприклад.
  4. Уникайте підробок. Для цього найкраще і найпростіше — подзвонити в офіційне представництво виробника/на виробництво, щоб уточнити як і в кого придбати продукт. Якщо вам пропонують «оригінал» з дисконтом 40% — чудово, лише підтвердіть його оригінальність у виробника.
    Дмитро Соломонюк: Чому аграріям варто вже зараз купувати добрива та що буде з ринком дистрибуції в Україні
    Читати також
  5. Підходьте до системи удобрення культур в господарстві виважено. Виділіть хоча б 5-10% площ під тестування різних, вам цікавих продуктів в полі, слідкуйте як вони себе показують в умовах вашого господарства, перш, ніж включати той чи інший препарат/добриво в базову технологію.
  6. Уточнюйте практичні нюанси застосування препаратів: можливість змішування добрив з різними д.р. пестицидів (далеко не всі змішуються, в деяких виробників є спец бази даних, де можна це перевірити — всі коли-небудь проведені і зафіксовані результати змішувань), строк придатності, температурні умови зберігання, допустимість внесення дронами (малооб‘ємка, н.в. води 5-10 л/га, конц продукту 5-50%).
І пам’ятайте, інформація і знання — ключ до успіху і головна рушійна сила економіки!
 
Alex Feldman, агрохімік, координатор фб-сторінки «Відверто про живлення рослин»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus