Скасовано ветеринарний контроль для агропродукції, яке йде транзитом через Польшу

З 8:00 години ранку 9 березня скасовано ветеринарний контроль української агропродукції, що слідує транзитом через Республіку Польща до польських портів Гданськ, Гдиня, Свіноуйсьце, Щецин чи до інших країн.

Про це напередодні домовилися міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський та віце-прем'єр-міністр, міністр сільського господарства і розвитку села Республіки Польща Генрик Ковальчик, повідомляє пресслужба Мінагрополітики.

Спрощена процедура діятиме у всіх пунктах пропуску на українсько-польському кордоні, які працюють на пропуск вантажного транспорту.

«В пункті пропуску представник Держмитслужби України проставлятиме в накладній CMR додаткову печатку у графі 2, у разі якщо такий вантаж слідує транзитом до польських портів чи інших країн. Необхідність проставлення додаткової печатки визначається представником Держмитслужби України відповідно до переліку товарів (кодів) та одержувача зазначеного в накладній CMR. Перевізник має пред’являти інспекторам митниці Республіки Польща міжнародну накладну CMR з додатковою печаткою», — йдеться у повідомленні.

У Мінагрополітики зауважили, якщо в графі 2 накладної CMR буде відсутня додаткова печатка, а товар підпадає під перелік товарів (кодів) та слідує транзитом через Республіку Польща, польська сторона залишає за собою право повернути таку вантажівку на територію України.

На польській стороні, вантажівки з транзитним товаром після прикордонного і митного контролю будуть опломбовуватись.

Щодо залізничних перевезень, то у разі, якщо в накладній (SMGS, або CIM, або CIM/SMGS) буде вказано отримувача, що знаходиться у порту Гданськ, Гдиня, Свіноуйсьце, Щецин чи в інших країнах членах ЄС, — товар не буде підпадати під ветеринарний контроль зі сторони Республіки Польща.

«У разі, якщо товар слідує транзитом через Республіку Польщу, але в накладній зазначено отримувача, який здійснює перевантаження на території Республіки Польща з вагонів українського стандарту у європейські, застосування спрощеної процедури можливе при пред’явленні договору (або іншого документу) з європейським перевізником, що засвідчує, що цей вантаж їде транзитом у польські порти чи у інші країни», — додали у міністерстві.

Додаткового опломбування вагонів не передбачено. Опломбування вагону, як і раніше, здійснюється відповідно до наявних технічних вимог та умов пломбування.

Нагадаємо, темпи експорту автомобільним транспортом продовжують зростати в напрямку Європи. З 1 по 6 березня загальний експорт агропродукції автомобільним транспортом склав 158 тис. т проти 147 тис. т у лютому, та 77 тис. т у січні за аналогічний період.

Наталія Родак, Latifundist.com, 2023 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus