Збитки у розмірі 500 млн грн: ексочільнику Фонду держмайна оголосили про підозру

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) України викрила злочинну групу, яку очолював колишній голова Фонду державного майна. За даними силовиків група привласнила активи держпідприємств на суму понад 500 млн грн.

Про це повідомила пресслужба САП.

За даними слідства, злочинна група під керівництвом держчиновника отримувала неправомірну вигоду від контрактів хімпідприємства «Одеський припортовий завод» та «Об'єднаної гірничо-хімічної компанії». За версією слідства, злочинна організація оперувала коштами держпідприємств у період 2019-2021 років. Протягом згаданого часу головою Фонду держмайна був Дмитро Сенниченко.

Повідомлення про підозру отримали також 9 інших фігурантів кримінального провадження:

  • особа, наближена до голови ФДМУ, яка вважається співорганізатором злочину;
  • радник голови ФДМУ;
  • дві особи, які у різний час обіймали посади виконувачів обов'язків директора АТ «Одеський припортовий завод»;
  • в.о. директора АТ «Об'єднана гірничо-хімічна компанія»;
  • два власники ТОВ, переможці аукціону на «ОПЗ»;
  • ще дві фізособи, яких слідство вважає співучасниками злочину.

Злочинна група мала на меті взяти під контроль найважливіші об'єкти управління ФДМУ в таких економічних галузях, як видобувна, переробна, паливно-енергетична та ін.

У САП вважають, що зусиллями Сенниченка до органів управління АТ «ОПЗ» призначалися підконтрольні йому особи, які дозволяли заволодіти коштами товариства. У згаданих договорах передбачалася переробка давальницької сировини за заниженою вартістю.

У результаті з травня 2020 по жовтень 2021 року збитки АТ «ОПЗ» склали 390 970 234 гривні.

Збитки від чотирьох контрактів АТ «ОГХК», які передбачали відвантаження титанової сировини за заниженою вартістю, становили 118 337 425 гривень.

Підозрювані можуть бути засуджені до ув'язнення на термін до 12 років з конфіскацією майна.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus