Вихід південноамериканської кукурудзи на глобальну арену обмежує торгівлю українським зерном — аналітик

Ситуація на українському ринку минулого тижня залишалася складною та напруженою, попри продовження дії «зернової угоди». Саботаж росією перевірок суден у Босфорі та очікуваний вихід на глобальну арену південноамериканської кукурудзи обмежували торгівлю українським зерном. 

Про це розповіла керівниця відділу зернових та олійних ринків «АПК-Інформ» Анна Танська.

На минулому тижні ціни попиту на фуражну кукурудзу в українських портах були в межах 190-200 $/т СРТ-порт. Це нижче за показники попереднього тижня.

«Зокрема, Аргентина вже розпочала збирання врожаю, а Бразилія майже надолужила відставання в сівбі та готується до рекордного врожаю, що може на чверть перевищити попередній рекорд. Проте деяке відновлення світових котирувань на тлі закупівлі Китаєм великої партії кукурудзи зі США та поява китайського попиту на українську зернову дещо підтримали ціни в портах України. Протягом минулого тижня на локальному ринку зберігалася неоднозначна ситуація», — зазначила Анна Танська.

За її словами, продовження дії «зернової угоди» сприяло відновленню торгівлі в глибоководних портах, однак ціни суттєво піднялися, адже активність залишається обмеженою кількістю суднозаходів до портів Великої Одеси.

До того ж,  поточний попит досить швидко покривався завдяки активному надходженню пропозиції від аграріїв, що потребують обігових коштів на проведення весняної посівної.

Нагадаємо, що з 1 березня 2022 року по 15 березня 2023-го Україна відвантажила 54,6 млн т зернових, зернобобових, олійних культур та продуктів їх переробки. Із них — 23,4 млн т кукурудзи та 12,2 млн т пшениці. Третє місце посідає соняшникова олія — 4,3 млн т.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus