Нестабільна робота «зернового коридору» спричинила зниження цін на українську пшеницю — аналітики

На минулому тижні індикативні ціни на українську пшеницю з поставкою на умовах FOB з портів Чорного моря продовжили знижуватися.

Про це повідомляють аналітики ІА «АПК-Інформ».

«Подальше зниження імпортного попиту зумовлене як сезонним чинником, так і великою кількістю ризиків при закупівлі української продукції. До нестабільної роботи «зернового коридору», невизначеності щодо періоду його дії та наближення до нав’язаного росією терміну його сплину додалися втручання російської сторони у формування черги на проходження інспекцій і ще більш ультимативні погрози припинення дії угоди через невиконання її умов», — зазначають аналітики.

Крім того, багато країн-експортерів мають великі запаси зерна та хороші перспективи щодо виробництва в сезоні-2023/24. Це посилює конкуренцію на глобальній арені.

Також сильну конкуренцію українській пшениці й надалі становить російська зернова, здешевлення якої посилило тиск на українську.

За підсумками минулого тижня індикативні ціни пропозиції на пшеницю з протеїном 12,5%, 11,5% та фураж знизились до 270-280, 265-275 та 240-260 $/т FOB відповідно.

Нагадаємо, після дводенної зупинки інспекції суховантажних суден в рамках «зернового коридору» вдалося відновити.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus