Польща в 5 разів більше експортувала в Україну молочних продуктів, аніж ми до неї імпортували — Вадим Чагаровський

Рішення польського уряду заборонити імпорт української молочної продукції, було несподіваним. Адже в минулому році співпраця молочних галузей обох країн була досить успішною.

Про це в коментарі Latifundist.com розповів голова Ради директорів «Спілки молочних підприємств України» Вадим Чагаровський.

«У 2022 році суттєво виросли ціни на молочну сировину в Європі. Зокрема, у Польщі вони досягали 56 євроцентів/кг. Тоді як в Україні сировина коштувала 38 євроцентів/кг. Завдяки привабливим цінам українська молочна продукція користувалася попитом на польському ринку. Тому приблизно 25-30% загального обсягу експорту вітчизняної молочної продукції було відправлено саме на ринок Польщі», говорить Вадим Чагаровський.

Але у першому кварталі 2023 року ситуація дещо змінилася. Якщо Польща експортувала в Україну молочної продукції на $25 млн, то Україна відправила на польський ринок товарів на $5 млн, або 9,6 % від загального обсягу експорту. Це пов’язано з тим, що світові ціни на молочну сировину почали падати і стала ціна на українську сировину виявилася нецікавою польським переробникам.

В основному в Польщу Україна експортувала масло, сухе молоко та сир.

 «20 квітня відбудеться круглий стіл, де разом з «Польською молочною палатою» та найбільшими польськими виробниками молочних продуктів будемо шукати спільний знаменник у ситуації, яка склалася. Намагатимемося шляхом перемовин підсилити українські позиції. Сподіваємося на позитивний результат, тим більше, що на нашій стороні і профільна польська асоціація, і польські переробники. Але у разі закриття доступу українських молочних продуктів до польського ринку, ми можемо ініціювати дзеркальні дії. Але сподіваємось, що здоровий глузд переможе, заборону скасують і ми відновимо співпрацю з польськими партнерами», зауважив Вадим Чагаровський.

Нагадаємо, 15 квітня польський уряд ухвалив рішення про тимчасове обмеження імпорту в/та через територію Польщі (в тому числі транзитом) сільськогосподарських товарів з України. Перелік заборонених товарів складається з 18 позицій. В тому числі під заборону потрапили молоко, яйця та м'ясо птиці.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus