Укртрансбезпека опублікувала нові правила перетину польського кордону для транзитних вантажів

Транзит аграрної продукції через Польщу відновиться за новими умовами в 00:00 годин 21 квітня. Для транспортних засобів, які перетинають кордон, діятимуть нові правила.

Про це повідомляє Укртрансбезпека.

Митні органи Республіки Польща будуть проводити митне оформлення аграрної продукції, що заборонена до імпорту на митну територію Республіки Польща згідно з Розпорядженням Міністра розвитку та технологій  від 15 квітня 2023 року виключно за наявності митної декларації:

  • Т1, де, як місце призначення вказано польські порти Гданськ, Гдиня, Свіноуйсьце, Щецин або інші країни ЄС;
  • кодів товарів сільськогосподарської продукції (на рівні 6 цифр), а також даних щодо безпеки та захисту, які вимагає Європейський Союз.

Також Польща запроваджує додаткові заходи контролю:

  • встановлення електронних пломб на транспортний засіб на польській стороні (для відстеження переміщення транспортного засобу та гарантування, що вантаж не буде розвантажений на території Польщі);
  • відстеження вантажів, які йдуть транзитом до інших країн ЄС, за допомогою електронної системи SENTДля підтвердження, що автомобільний або залізничний транспорт доїхав до пункту призначення в іншій країні ЄС (не буде застосовуватись до вантажів що прямують до польських портів);
  • фізичний супровід вантажів від кордону до польського порту або до кордону з іншою країною ЄС впродовж першого тижня з моменту відновлення транзиту, з 21 по 26 квітня. Надалі конвоювання буде застосовуватися виключно в обґрунтованих випадках, передбачених чинним законодавством Республіки Польща. 

Для українських перевізників опломбування будуть безкоштовними, супровід буде безкоштовним в найближчий тиждень. 

Для транспортних засобів, які наразі вже знаходяться на польській стороні кордону, у випадку якщо власники вантажу не бажають робити реімпорт, та відповідно сплачувати ПДВ, необхідно буде оформити декларацію Т1 на пункті пропуску та спрямувати вантаж в інші країни ЄС чи польськи порти.

«При спробі імпортувати товари до Республіки Польща попри заборону, польські митні органи можуть повернути транспортний засіб з вантажем до України. В такому разі перевізник та вантажовідправник отримають додаткові витрати сплата ПДВ та витрати на логістику», — йдеться у повідомленні.

В Укртрансбезпеці додали, що умови перетину кордону можуть змінюватись. 

Нагадаємо, 15 квітня польський уряд ухвалив рішення про тимчасове обмеження імпорту в/та через територію Польщі (в тому числі транзитом) сільськогосподарських товарів з України. 18 квітня заборону на транзит скасували.

Виконано за допомогоюDisqus