Україна вже зараз має готувати альтернативу зерновій угоді — посол України в Туреччині

Україні вже зараз слід готувати альтернативні варіанти для експорту зерна, оскільки 18 травня росія може заблокувати «зерновий коридор».

Про це заявив посол України в Туреччині Василь Боднар на брифінгу в Укрінформ.

«Нам треба думати над якимись альтернативними варіантами, якщо росіяни спробують заблокувати угоду 18 травня. Звичайно, що жоден із посередників не підтримує дій росії, але коли прийде 18 травня, ми побачимо, як кожна зі сторін буде діяти. Давайте враховувати внутрішню ситуацію в Туреччині (вибори у травні — прим. ред.), а також наскільки ООН буде спроможна «натиснути» на російську сторону, щоб ця ініціатива була продовжена», — сказав Боднар.

Він зазначив, що вже зараз необхідно продумувати, куди підуть кораблі і чи підуть вони, якщо росіяни будуть створювати перешкоди, блокувати саму ініціативу чи загрожувати портам.

За словами Боднара, всі ці варіанти вже, скоріш за все, прораховуються і прописуються в emergency plan. 

Нагадаємо, росія погрожує вийти з «зернової угоди», укладеної за посередництва ООН і Туреччини, якщо її вимоги не будуть виконані. рф направила до СКЦ Чорноморської зернової ініціативи лист, в якому попередила, що реєстрація суден триватиме лише до 18 травня. Саме до цього дня, як вважає росія, була продовжена «зернова угода».

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus