Європейські аграрії отримають компенсації від ЄС тільки у разі зняття заборони на імпорт з України

Аграрії п'яти європейських країн зможуть отримати субсидії від Єврокомісії лише при відмові від односторонніх обмежень щодо торгівлі українським зерном.

Про це заявив старший речник Єврокомісії Ерік Мамер, пише Інтерфакс-Україна.

«Якщо ви уважно прочитаєте заяву виконавчого віцепрезидента, то побачите, що він сказав: заходи, які пропонує Єврокомісія, відтепер залежать від того, чи скасують ці країни свої односторонні заходи, щоб ми могли рухатися до більш європейських рамок», — сказав старший речник Єврокомісії Ерік Мамер.

Він підтвердив, що в ЄС пропонують превентивні заходи щодо імпорту пшениці, кукурудзи, соняшника та ріпаку з України. Щодо скарг на інші види української продукції буде проводитися розслідування.

Читайте також: Заборона імпорту зерна з України не заспокоїла польських аграріїв, уряд призначив дотації

Мамер зазначив, що Брюссель пропонує спільний європейський підхід, щоб спробувати впоратися із проблемою.

«Але це залежить від того, чи скасують ці держави-члени свої односторонні заходи… Будь ласка, не забувайте, що світло наприкінці тунелю полягає в тому, щоб ми всі вийшли з цього набагато сильніше, включаючи наших українських друзів», — додав Мамер.

Нагадаємо, що мова йде про 100 млн євро від ЄС для фермерів, які постраждали від напливу українського зерна. Це буде вже другий пакет допомоги для європейських країн. Минулого разу Єврокомісія виділила 56 млн євро. Тоді Польща отримала 30 млн євро, Болгарія — близько 17 млн євро, а Румунія — 10 млн євро. 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus