росія може почати атакувати судна в Чорному морі, якщо її вимоги щодо продовження зернової угоди не виконають

росія погрожує вийти з «зернової угоди», укладеної за посередництва ООН і Туреччини, якщо її вимоги не будуть виконані. рф направила до СКЦ Чорноморської зернової ініціативи лист, в якому попередила, що реєстрація суден триватиме лише до 18 травня. Саме до цього дня, як вважає росія, була продовжена «зернова угода».

Про це пише видання Politico.

Це виглядало як неприхована погроза, що російські військові можуть почати атакувати комерційні судна в Чорному морі після цієї дати, більше не будучи обмеженими правилами безпечного проходу, передбаченими угодою.

«Це дозволить уникнути комерційних збитків і запобігти можливим ризикам для безпеки», — йдеться в листі, датованому 20 квітням.

Міністр закордонних справ росії Сергій Лавров зустрінеться з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем у Нью-Йорку наступного тижня, щоб обговорити продовження угоди після 18 травня.

Західний кордон і «зерновий коридор» лихоманить. Що буде з агроекспортом?

Читати також

Співробітник Атлантичної ради та колишній український дипломат Євгенія Габер зазначила, що москва зараз користується моментом, коли і Туреччина, і Україна перебувають у більш вразливому становищі, ніж раніше.

Загострення відбувається в той момент, коли сухопутні експортні коридори Києва опинилися під загрозою через заборони на імпорт, введені країнами Східної Європи на чолі з Польщею. У той же час президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана чекає важка боротьба за переобрання наступного місяця.

Нагадаємо, 19 квітня, після дводенної зупинки вдалося відновити інспекції суховантажних суден в рамках «зернового коридору».

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus