Український експорт зерна залізницею до Західної Європи зараз заморожений — трейдер

Український експорт зерна залізничними шляхами до Західної Європи зараз заморожений, оскільки після відновлення транзиту і досі немає процедури розмитнення.

Про це в інтерв'ю на Latifundist.com розповів засновник трейдингової компанії «Агроойлтрейд» (AGROOILTRADE OÜ) Сергій Орловський.

«Мої кінцеві споживачі знаходяться в Італії, Німеччині та Чехії. Там потяги не розмитнювали упродовж десятиріч, якщо не більше. Немає у них ні досвіду, ні митно-ліцензійних зон, ні місць для них. Якщо з автомобілями все зрозуміло — є митниця і є досвід роботи по їх розмитненню, то з потягами велика проблема», — розповідає Орловський.

Трейдер каже, що близько 80% зерна компанії експортувалося в треті країни. Потяги з зерном розмитнювали у Польщі і експортували далі. 

До того ж, у разі повернення вагонів із експортованим зерном назад в Україну, його доводиться оформлювати як імпорт.

«В мене повертається назад 28 вагонів і держава розглядає їх у режимі імпорту. Тобто мене змушують розмитнити це зерно, заплатити ПДВ (яке я вже заплатив, коли відправляв партію на експорт), пройти ветеринарний контроль і т.і. Але ж я не імпортую зерно — у мене форс-мажор! Я розумію, що державний бюджет потрібно поповнювати, але ж не таким чином», — говорить Орловський.

Нагадаємо, Укрзалізниця відновила транзитні перевезення української сільгосппродукції до морських портів Польщі — Гданськ, Гдиня, Свіноуйсьце і Шецин.

Виконано за допомогоюDisqus