Україна може не встигнути експортувати до нового врожаю 12 млн т зерна — Ліссітса

Через блокаду українського експорту з боку Європи та нестабільність роботи «зернового коридору», Україна може не встигнути вивезти 12 млн т зерна до нового врожаю.

Про це сказав гендиректор ІМК Алекс Ліссітса, пише Економічна правда.

«У нас на сьогоднішній день десь є залишків зернових для експорту близько 12 млн т. Україна експортувала за перші два місяці цього року плюс-мінус 6 млн т. З них 3 млн т йдуть через Одеські порти, 2 млн т  через Дунай і 1 млн т  через західний кордон», — сказав Ліссітса.

Він зазначив, що якби безперешкодно працював морський коридор та Дунайські порти, то проблем з вивезенням зерна з України не було б.

«Але ж у нас поки ситуація абсолютно незрозуміла з Дунаєм, тому що у Румунія поки зайняла позицію, що транзит дозволяється, але в червні румуни будуть вивозити своє зерно. До них додасться Сербія та інші балканські країни, Угорщина. Тому чи будуть там можливості для експорту українського зерна поки невідомо», — додав він.

За його словами, якщо єдиним шляхом для експорту залишиться Дунай, то щоб вивезти залишки зерна необхідно буде  6 місяців.

Нагадаємо, Польща та інші країни мають відмовитися від одностороннього блокування імпорту продовольства з України. Натомість Єврокомісія вводить заборону на імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику з України, транзит збережеться. На який термін вводиться ця заборона поки що невідомо.

Виконано за допомогоюDisqus