єЧерга буде впроваджена на 16 найбільш критичних КПП

Найближчим часом система онлайн-бронювання перетину кордону єЧерга буде впроваджена на 16 найбільш критичних та завантажених пунктах пропуску з країнами ЄС та Молдовою.

Про це повідомив заступник міністра інфраструктури України Мустафа Найєм у Facebook.

«Для мене і для всієї нашої інфраструктурної команди — це не лише перемога над корупцією і непрозорістю, а й важливий крок назустріч десяткам тисяч перевізників, які змушені очікувати перетину кордону іноді тижнями. Ми починали розробку системи ще минулої зими, у вкрай несприятливих погодних умовах, попри спротив багатьох скептиків. На той момент нам було вкрай важливо було вибудувати довіру до системи електронної черги і зробити проїзд через кордон максимально прозорим та комфортним», — пише політик.

За словами Мустафи Найєма, саме єЧерга допомогла остаточно прибрати вплив людського фактору на те, хто першим з перевізників перетне кордон у пункті пропуску «Ягодин-Дорогуськ». Сподіваються, що у подальшому це стане ще одним інструментом, який допоможе усунути корупційні ризики на кордоні.

Для перевізників тут є очевидний економічний ефект — можна планувати перевезення і не витрачати гроші на кількаденне простоювання на кордонах.

«За нашими підрахунками, збитки від однієї доби простою, з урахуванням усіх витрат, становлять до 400 євро. Середній час простою вантажного транспортного засобу на виїзд з України, наприклад, у пункті пропуску «Ягодин» складає 8-10 днів, тобто збитки на один транспортний засіб становлять 2,5-3 тис. євро. При цьому кожні додаткові 200 вантажних транспортних засобів, що накопичуються за місяць й потім стоять у чергах, призводять до витрат у розмірі 60 тис. євро у день, або 1,8 млн євро у місяць», — зазначає Мустафа Найєм.

Як вважає політик, для держави єЧерга — це інструмент для аналізування транспортних потоків, впорядкування перевезень та ліквідацію фізичних черг на кордонах.

Також зазначають, що сервіс буде безкоштовним. Електронна черга є безплатним сервісом і не прив’язана до жодних сервісних зон. Жодної плати за користування системою стягуватись не буде. Реєстрація в єЧерзі здійснюється заздалегідь в будь-якому зручному для цього місці, а не безпосередньо на пункті пропуску. Реєстрація можлива з будь-якого пристрою з виходом в інтернет — не лише мобільного телефону, а й комп'ютера. Сповіщення про наближення черги надходять в електронний кабінет (щоб переглянути, знадобиться інтернет), а й у вигляді СМС та телефонних дзвінків.

єЧерга працюватиме у відкритому режимі. Водії зможуть реєструватись, записуватись в електронну чергу та отримувати інформацію про орієнтовний час перетину кордону у будь-якій локації. Стежити за проходженням черги можна буде у відкритому режимі на сайті системи.

«Ми свідомі того, що єЧерга не вирішить проблему існування самої черги, а лише упорядковує її. Головною причиною черг є мала пропускна здатність інфраструктури пунктів пропуску, які не були готові до такого потоку транспорту після блокування наших портів агресором. Утім щодня наша команда робить усе можливе, аби виправити цю ситуацію», — вважає Мустафа Найєм.

До кінця травня єЧерга працюватиме в тестовому режимі. До пункту пропуску Ягодин додадуть найбільші пункти пропуску: Рава-Руська, Краківець, Шегині, Ужгород, Порубне, Тиса (Чоп) – Захонь, Рені та інші.

Реєстрація водіїв в електронній черзі розпочнеться з 8 травня. Це можна зробити в застосунку чи на сайті. З середини травня перетин кордону для вантажівок буде можливим лише за записом в електронній черзі.

Нагадаємо, що «Ренійський елеватор» проведе реконструкцію підприємства, щоб мати змогу перевалювати рослинну олію.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus