Мінсільгосп Молдови пропонуватиме заборонити імпорт українського зерна

Мінсільгосп Молдови запропонує заборонити ввезення українського зерна, оскільки місцеві фермери погрожують вийти на акцію протесту через падіння цін на пшеницю.

Про це пише видання Europa Libera.

Виконавчий директор асоціації Forța Fermierilor Александру Слусарі 4 травня заявив, що ціна на пшеницю впала нижче 3 леїв за кілограм порівняно з середньою ціною в 5 леїв/кг у сільськогосподарському сезоні 2022. Він критикував владу за те, що вона не досі заборонив імпорт зерна з України, що спричинило обвал цін на пшеницю та олійні культури.

«Процес знищення місцевих фермерів йде повним ходом. Минуло небагато часу до банкрутства більшості дрібних і середніх фермерів і прискорення відтоку з країни. Я не розумію недалекоглядності влади. Як катастрофа сільського господарства Молдови допомагає Україні?», — сказав Слусарі.

Він попередив, що якщо влада не прийме рішення з цього приводу, подібне до ухваленого Єврокомісією, аграрії вийдуть на акції протесту після завершення посівних робіт.

У відповіді, наданій на запит Europa Libera, Міністерство сільського господарства та харчової промисловості (MAIA) повідомило, що має намір обмежити український імпорт.

«Відповідно до прийнятих рішень спільноти щодо запровадження обмежень на імпорт зерна з України в деякі країни ЄС, MAIA розробляє аналогічні заходи, які будуть узгоджені з національними органами влади та органами ЄС», йдеться у відповіді міністерства.

Про наміри заборонити імпорт зерна з України заявив і міністр сільського господарства Молдови Володимир Боля. За його словами, уряд має намір компенсувати аграріям акциз на дизельне пальне, яке вони використовують, і субсидувати вартість засобів для захисту рослин і добрив.

Нагадаємо, 2 травня Єврокомісія прийняла рішення про заборону імпорту української агропродукції (пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику) до 5 червня.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus