Молдова вводить обмеження на ввіз зерна з України. Київ готує повну заборону на молдовський імпорт

В суботу, 6 травня, міністр сільського господарства Молдови Володимир Боля повідомив українському міністру агрополітики Миколі Сольському про намір Кишинева заборонити імпорт зерна з України.

Про це повідомляє пресслужба міністерства сільського господарства Молдови.

Молдова має намір приєднатися до рішення ЄС про введення тимчасових заходів щодо імпорту пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику з України, транзит збережеться.

За словами Боля, у молдовських сховищах перебуває значна кількість зерна, і це викликає у фермерів побоювання, що їм не вистачить місця для нового врожаю.

«Водночас тенденція експорту вітчизняного зерна є низхідною, витрати на логістику зросли, а ціни на міжнародних біржах обвалилися. Нашим аграріям необхідно максимально ефективно використати запаси зерна та підготуватися до нового сільськогосподарського сезону», — додав Боля.

В свою чергу Микола Сольський висловив незгоду з подібним рішенням з боку Молдови. Він також наголосив, що незрозумілими є підстави для подібного рішення, оскільки Україна не імпортує ці культури до Молдови. 

Читайте також: Східна Європа проти українського зерна. Що відбувається на західних кордонах

Крім того, у відповідь на обмеження Молдовою українського імпорту, в Києві готують постанову про заборону молдовського імпорту.

Про це кореспонденту «Європейської правди» заявив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Торговий представник України Тарас Качка.

«Ми повідомили Кишинів будь-яке обмеження з боку Молдови буде вважатися вкрай недружнім кроком і потягне за собою невідкладну заборону всього імпорту з Молдови», — сказав Тарас Качка.

За його словами, введення такої заборони вже погоджено та запущено у підготовку.

Нагадаємо, раніше в мінсільгоспі Молдови заявили, що пропонуватимутьзаборонити ввезення українського зерна, оскільки місцеві фермери погрожують вийти на акцію протесту через падіння цін на пшеницю.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus