СБУ викрила посадовців Держпродспоживслужби у вимаганні хабарів в експортерів зерна

СБУ та Офіс Генпрокурора викрили посадовців Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області та державної установи «Одеська обласна фітосанітарна лабораторія». Вони вимагали хабарі від представників українських компаній, що займаються експортом зерна.

Про це повідомляє СБУ та ОГП.

«Щомісячні «прибутки» організаторів «схеми» сягали 1 млн дол. В обмін на хабарі чиновники «гарантували» підприємцям безперешкодне оформлення лабораторних досліджень та сертифікатів відповідності сільгосптовару. Саме ці дозвільні документи є основними для продажу зернових до зарубіжних країн», — йдеться у повідомленні.

До незаконної діяльності посадовці залучили трьох керівників афілійованих приватних компаній, які займаються документальним супроводом вантажів. Зернотрейдери мали сплачувати «суми» готівкою або перераховувати їх на банківські рахунки підконтрольних посадовцям фірм.

В ОГП повідомили, що вмежах слідства задокументовано 9 епізодів передачі посадовцям неправомірної вигоди на суму понад $45 тис.

Читайте також: Крадіжки українського зерна: СБУ оголосила підозру російському топчиновнику

Правоохоронці затримали колишнього керівника Управління фітосанітарної безпеки регіонального управління Держпродспоживслужби, заступницю керівника та інспектора Одеської обласної фітосанітарної лабораторії і трьох очільників підконтрольних фірм. Їм повідомлено про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України: ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою); ч. 3 ст. 368-3 (підкуп службової особи юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми).

В березні 2023 року стало відомо, Служба безпеки ліквідувала корупційну схему в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Одеській області. Учасники оборудки вимагали гроші з компаній, які експортують українську агропродукцію «зерновим коридором».

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus