ЄС спільно з Україною координуватиме проблемні питання експорту українського зерна

Україна та Європейський союз мають намір створити координаційну групу, щоб вирішувати проблемні питання, пов’язані з українським агроекспортом.

Про це стало відомо в ході спільного брифінгу президента України Володимира Зеленського та президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн.

«Жорсткі, навіть жорстокі, як на час війни, протекціоністські заходи наших сусідів не можуть не розчаровувати, м’яко кажучи. Будь-які обмеження нашого експорту зараз абсолютно неприпустимі, бо це посилює не нас усіх у Європі, а лише посилює можливості агресора. Ми пропонуємо започаткувати координаційну групу для моніторингу відповідних проблемних питань та утриматись від будь-яких рішень щодо торгівлі без консультацій з Україною», — заявив Зеленський. 

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн зазначила, що ситуація, яка склалася з українським експортом потребує термінового рішення.

Читайте також: Єврокомісія через місяць може продовжити заборону імпорту українського зерна до 5 країн Східної Європи — думка

«Нагальний пріоритет зараз у тому, щоб імпорт зерна продовжувався постійно і за найменших можливих витрат. Це вимагає тісної співпраці різних сторін. Для цього ми створимо координаційну платформу, щоб зробити «шляхи солідарності» повністю функціонуючими», — сказала Урсула фон дер Ляєн.

Нагадаємо, Європейська комісія 2 травня ухвалила тимчасові запобіжні заходи щодо імпорту окремих сільськогосподарських товарів із України. Заборона на імпорт стосується української пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику. Вона спрямована на усунення логістичних проблем, пов'язаних із цими товарами в Болгарії, Угорщині, Польщі, Румунії та Словаччині.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus