Єврокомісія через місяць може продовжити заборону імпорту українського зерна до 5 країн Східної Європи — думка

Невизначеність з імпортом української агропродукції до Польщі, Словаччини, Угорщини, Румунії та Болгарії залишається, вважає Олег Нів’євський, голова Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки.

«Хоча рішення задеклароване на один місять, але чорним по білому Європейська комісія написала, що готова продовжити. І продовжить, я думаю. Бо за місяць новий сезон, нові обсяги експорту і краще логістиці цих країн не буде, тільки гірше. До речі, якщо справді знімуть за місяць, це буде нелогічно і множить на нуль всі аргументи, чому вони зараз цю заборону вводять», — коментує експерт.

Він додав, що таке рішення — це удар по Україні. Тому що для цих п’яти країн агросектор всього до 2-5% ВВП, а для України АПК зараз один з двигунів економіки.

«Це сигнал росії і далі гальмувати «зерновий коридор», чого, певно, слід очікувати», — припускає Олег Нів’євський.

Серед позитивних сторін він виокремив наступні:

  • «ЄК визнає, що закиди партнерів, що ми їм ламаємо ціну — необґрунтовані (про в релізі не згадують)»;
  • «основна проблема — логістичні витрати/проблеми та забиті сховища. Але ж даних чи аналітичної записки нема... Ну і ж купляли і забивали сховища не українські компанії»;
  • «якщо спрацює, заборона на пшеницю, кукурудзу, соняшник та ріпак та інші позиції бунтівниками буде знята. Транзит через 5ку буде, імпорт в інші країни ЄС також буде».

Проте, підкреслює експерт, у тексті рішення немає нічого про те, що країни вчинили погано і сильно вдарили по єдності ЄС.

Нагадаємо, 2 травня Єврокомісія прийняла рішення про заборону імпорту української агропродукції (пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику) до 5 червня.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus