Latifundist.com вирушає в АгроЕкспедицію Посівна 2023

З 15 травня команда АгроЕкспедиторів Latifundist.com вирушає інспектувати українські поля. Війна не стане нам на заваді і зовсім скоро ви дізнаєтесь новини про посів, сівозміну та роботу аграріїв у воєнному часі. Наша перша АгроЕкспедиція стартувала у 2013 році, тож у 2023 ми розпочинаємо ювілейний сезон подорожей українськими полями. Партнерами проєкту цього разу будуть компанія BASF та міжнародний банк Credit Agricole Bank.

«Ось уже 30 років Креді Агріколь на українському ринку і агро для нас — це один із стратегічних напрямів розвитку банку. Для клієнтів дуже важливо, коли банк розуміє специфіку та особливості аграрного бізнесу, тож ми повсякчас виїздимо в поля, поглиблюємо знання наших співробітників в рамках Агрошколи, підтримуємо профільні конференції. Ми раді, що всупереч усім складнощам ми відновили нашу традиційну з Latifundist Media АгроЕкспедицію. Ми інвестуємо свої зусилля та експертизу у проекти, які створюють додаткову цінність для наших клієнтів та агробізнесу України», — коментує Наталія Порвіна, директорка департаменту підтримки агробізнесу банку Credit Agricole.

Нинішня посівна безпрецедентна у розрізі того, що багато аграріїв приймають рішення в останній момент щодо структури посіву, підбору культур та вибору систем захисту рослин. На це впливають низка факторів, зокрема, зниження цін на добрива, затяжні дощі, що відтермінували дати посіву, незрозумілі перспективи експорту, що впливає на внутрішні ціни на зерно. 

«Україна наразі переживає великі випробування, але в той же час і великі зміни: повномасштабна війна, тимчасово окуповані території, неповний контроль чорноморських маршрутів, що призвело до обвалу товарних ринків зерна, дефіцит добрив та пізній старт сезону 2023 року через погані погодні умови навесні», — зазначає керівник відділу маркетингу BASF Agricultural Solutions Україна Матіас Хорш.

Також Хорш зазначив, що пізня сівба призводить до зниження потенціалу врожайності через коротший вегетаційний період ярих культур. І тому фермери мають намір менше інвестувати в заплановані культури. Всі ці та ряд інших факторів призводять до багатьох труднощів для українських аграріїв, а отже, і до труднощів для дистриб'юторів та постачальників. 

«Ми, як компанія BASF, прагнемо підтримувати виробників, надаючи ефективні засоби захисту рослин, насіння та технічні консультації. Саме тому ми раді підтримати проект «Агроекспедиція», який допоможе стати ще ближчими до українських аграріїв, а також об'єднати всіх нас у вирішенні проблем, пов'язаних з вирощуванням сільськогосподарських культур», — додав Матіас Хорш.

За прогнозами Мінагрополітики станом на 23 березня, в Україні під весняний посів були заплановані наступні площі:

  • кукурудза — 3,6 млн га (-451 тис. га порівняно з 2022 роком);
  • соняшник — 5,64 млн га (+476 тис. га);
  • соя — 1,84 млн га (+334 тис. га);
  • ярий ячмінь — 1,04 млн га (+111 тис. га);
  • озима пшениця — 285 тис. га (+67 тис. га).

Загалом же прогнозовані площі зернових та технічних культур під урожай 2023 року на контрольованій Україною території складають 19,3 млн га. Цей показник залишився майже на рівні попереднього сезону — 19,8 млн га.

Посівна 2023: що будуть сіяти аграрії і чому не всі відмовилися від кукурудзи
Читати також

Але урядові прогнози і фактична ситуація в полях можуть сильно відрізнятися. Тож наша задача зрозуміти, як аграрії підходять до посівної, з якою структурою посівів, на чому планують економити — тобто показати наживо реальну ситуацію, що відбувається у полях. Для цього ми за традицією відвідаємо основні «аграрні регіони» — південь, північ, центр та захід країни і покажемо роботу різних господарств —  від невеликих фермерів до вертикально-інтегрованих холдингів.

Якщо ви бажаєте, щоб АгроЕкспедиція завітала і до вас, то пишіть нам на пошту tkachenko@latifundistmedia.com.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus