Площі під олійними в Україні можуть збільшиться на 112%, найбільший приріст — у сої — прогноз

Посівні площі під олійними в Україні у цьому сезоні, ймовірно, збільшаться на 112% в порівнянні з минулим роком. Найбільше приросту очікується для сої — 136%, площі соняшнику можуть зрости на 108% відносно минулорічних площ.

Такий прогноз озвучили аналітики київського офісу USDA на міжнарожній конференції EURO GRAIN HUB Exchange & Forum, пише Latifundist.com.

Площі під зерновими зменшаться приблизно на 20,4%. Найбільше аграрії «зріжуть» жита, найменше — пшениці. Прогнозується, що кукурудзи посіють менше на 22%, тому загальна площа під культурою може скласти 3,3 млн га.

Читайте також: Цьогорічна ціна кукурудзи не покриває витрат, а логістика «з’їдає» прибуток — аграрії

Провідний аналітик компанії «УкрАгроКонсалт» Марина Маринич оцінила виробництво соняшника у 2023 році на рівні 13,3 млн т. У 2022 році врожай культури склав 11 млн т. Загалом майбутній врожай олійних в компанії оцінюють на рівні 21,4 млн т.

«Щодо якості зерна, я впевнена, що всі великі холдинги на 100% забезпечені високоякісним насінням. Що стосується малих і середніх компаній, то я не можу бути впевнена на 100%, але знаю менталітет українських фермерів: якщо вони спробували якісне насіння, то повернутися гірших варіантів буде дуже важко. Тож скоріш за все восени ми побачимо, що весь урожай у нас буде гарної якості», — зазначила Марина Маринич.

Нагадаємо, обсяг експорту соняшнику з України в сезоні-2023/24 може скласти близько 1,4 млн т. Це на 39% менше за показник попереднього МР.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus