Цьогорічна ціна кукурудзи не покриває витрат, а логістика «з’їдає» прибуток — аграрії

Висока вартість логістики стала ще однією перепоною для вирощування кукурудзи. Ціна на сушіння зерна у 2022 році зросла на 50%. Якщо ще влітку ціна на природний газ була близько 25-30 тис. грн за кубічний метр, то восени піднялася до 50 тис. грн. З цих причин площі під культурою почали зменшувати навіть в холдингах.

Про це йдеться в матеріалі на SuperAgronom.com «Круте піке кукурудзи 2023: ставки на олійні та обсяги виробництва».

«Кукурудзу неможливо продати за вигідну ціну. Багато витрачається на доведення зерна до кондиції і логістику. З кукурудзою вигравав в сезоні лиш той, хто має власну сушарку», — прокоментував Олександр Аракелян, керівник агрономічного відділу A.G.R. Group.

У HarvEast повідомляли про намір втричі зменшити площі під кукурудзою — до 5 тис. га. Натомість більше сіяти гірчиці і льону. Зменшує посівні площі і «НІБУЛОН», що пов’язано з ціновими очікуваннями на товарні партії зерна в цьому році. Розраховують на валовий збір кукурудзи 35,5 тис. т.

Читайте також: Показник EBITDA по кукурудзі є найнижчим за останні 5 років — дослідження Agrohub

У «Контінентал Фармерз Груп» планували зменшити площі під кукурудзою з 15% до 10% через побоювання виникнення дефіциту елеваторних потужностей. Минулого року збільшували площі під цукровим буряком і гречкою.

Нагадаємо, що діапазон оцінок майбутніх площ кукурудзи дуже широкий через невизначеність щодо подальших перспектив експорту. На ринку є оцінки 3,3 млн га і нижче, а це майже в два рази менше, ніж до повномасштабного вторгнення.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus