Аналітики розповіли, що вплинуло на зниження вартості зернових у квітні

На внутрішньому ринку зернових та олійних у квітні прослідковувалося зниження цін через недостатній попит з боку переробників та низькі темпи закупівлі трейдерами у напрямку портів. Також на цінову ситуацію негативно вплинула заборона імпорту до країн ЄС.

Про це йдеться в аналітичному звіті AgroMarketUUB від Української універсальної біржі.

«У травні на тренд ринку зернових та олійних культур впливатиме ефективність роботи «зернового коридору» і попит з боку країн ЄС, до яких зберігається транзит. Деякі сільгоспвиробники віддають в цьому році перевагу олійним, зокрема сої. Причиною цього є зацікавленість переробників та трейдерів, для котрих даний продукт може стати альтернативою соняшнику та соняшниковій олії, які підпадають під заборону імпорту. Крім того, витрати на зберігання, логістику і кінцеву реалізацію обходяться дешевше, ніж на зернові»,  зазначають аналітики.

Читайте також: Форум EURO GRAIN HUB: ціни на зерно в Європі залежать від України

Середні ціни попиту по Україні на кінець квітня по відношенню до березня:

  • пшениця 2 клас (EXW) 6 410 грн/т (-2,58%);
  • пшениця 3 клас (EXW) 6 280 грн/т (-3,09%);
  • пшениця фуражна (CPT) 5 720 грн/т (-2,05%);
  • кукурудза фуражна (CPT) 5 860 грн/т (-2,01%).

На світовому ринку також прослідковувалося зниження цін. Дана тенденція спостерігалася на липневі ф’ючерси (CBOT) озимої пшениці, кукурудзи та соєві боби. Ціни ф’ючерсів на пшеницю у другій половині місяця знижувалася через повідомлення про дощі на південних рівнинах США, а також новини про потенційно великі посівні площі в Канаді. 

З повною  версією звіту можна ознайомитись  у безкоштовному чат-боті для купівлі та продажу аграрної продукції в Телеграм  AgroMarketUUB розділ «Аналітика».

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus