Пошкодження, завдані проривом Каховської дамби, можуть ускладнити відновлення експорту зерна — Качка

Підрив росіянами Каховської ГЕС вплине на транспортну інфраструктуру і, відповідно, на майбутній експорт сільськогосподарської продукції через річку Дніпро та Чорне море.

Про це торговий представник України Тарас Качка заявив 6 червня у Брюсселі, пише Euractiv.

Наразі чорноморська зернова угода між Києвом і москвою, яка мала дозволити експорт українського зерна через чорноморські порти, була припинена після того, як росія заблокувала реєстрацію суден в українських портах, повідомляє Київ. Але як тільки чорноморські порти будуть розблоковані, пошкодження, завдані проривом дамби, можуть ускладнити відновлення експорту, сказав Качка. 

Читайте також: Руйнування Каховської ГЕС унеможливлює судноплавство по Дніпру у найближчі роки

Співробітниця Центру аналізу європейської політики (CEPA) Ольга Корбут заявила, що таким чином «атака торкнеться не лише України, а й решти чорноморських країн».

«Через руйнування зрошувальних систем аграрного півдня України і без того мізерні експортні можливості українського зерна ще більше зменшаться»,  додала вона.

Нагадаємо, близько 2:30 ночі 6 червня російські окупанти підірвали машинну залу Каховської ГЕС. Зруйновано 11 з 28 прольотів греблі. Орієнтовна ширина прориву понад 170 м.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus