Підрив Каховської ГЕС: збитки для агросектору можуть скласти $1,5 млрд

Збитки для аграрного сектору України внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС можуть скласти $1,5 млрд.

Про це перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький сказав в ефірі телемарафону «Єдині новини», пише Укрінформ.

«Говорячи про збитки від підриву Каховської ГЕС, треба виділити два напрями. Перший — це дійсно, де є затоплення і вже отримані прямі збитки буквально сьогодні», — сказав Висоцький.

На правобережжі затоплено 10 тис. га сільськогосподарських земель. На лівобережжі, за даними моделювання та супутниковими знімками, збитки завдані десяткам тисяч гектарів угідь.

Читайте також: В Мінагро розповіли про наслідки підриву Каховської ГЕС для сільського господарства

«Другий блок, який теж дуже важливий, стосується того, що з Каховського водосховища фактично постачалася вода для забезпечення зрошення близько 600 тисяч гектарів земель», — додав Висоцький.

За його словами, прямого збитку від підтоплення на цих землях немає, але без подачі води не буде можливості вирощувати близько 4 млн т сільськогосподарської продукції. 

Він зауважив, що на цих землях вирощувалася продукція на суму до $1,5 млрд.

Нагадаємо, що загалом Україна може втратити декілька мільйонів тонн врожаю внаслідок знищення Каховської ГЕС. На правобережжі вже втрачено понад 100 тис. т врожаю.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus