Підрив Каховської ГЕС: на правобережжі Херсонщини втрачено понад 100 тисяч тонн врожаю

Наразі важко оцінити збитки лівобережжя Херсонщини після зруйнування Каховської ГЕС, але відомо, що там зберігалось декілька сотень тисяч тонн зернових. На правобережжі втрачено понад 100 тис. т врожаю.

Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» розповів перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, повідомляє пресслужба Мінагрополітики.

Читайте також: Пошкодження, завдані проривом Каховської дамби, можуть ускладнити відновлення експорту зерна — Качка

Загалом Україна може втратити декілька мільйонів тонн врожаю внаслідок знищення Каховської ГЕС. Землі, які затоплені, потребують повної агроекологічної оцінки стану ґрунтів, але після того, як зійде вода. У більшості випадків потрібно буде застосовувати спеціальні методи відновлення ґрунтів.

«На угіддях, які постраждали внаслідок знищення Каховської ГЕС вирощувалося два основних блоки продукції, одним із них є овочеві та баштанні культури. Другий блок зернові та олійні культури: соя, кукурудза, соняшник, пшениця. Без джерела водопостачання неможливо вести мову про вирощування продукції овочівництва. Вирощування зернових та олійних культур відбудеться за екстенсивною моделлю з низькою врожайністю», — сказав Висоцький.

Він додав, що найбільшою загрозою для міжнародної продовольчої безпеки є неможливість без зрошення вирощувати декілька мільйонів тонн зернових та олійних культур.

Нагадаємо, близько 2:30 ночі 6 червня російські окупанти підірвали машинну залу Каховської ГЕС. Зруйновано 11 з 28 прольотів греблі. 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus