Для відновлення після війни українському агро може знадобитись як мінімум 20 років — аналітики

Українському аграрному сектору може знадобитися 20 або більше років, щоб частково відновитися від руйнівних наслідків повномасштабного вторгнення росії.

Про це йдеться в дослідженні Київської школи економіки.

«Згідно з результатами моделювання, деякі сектори не досягнуть довоєнного рівня навіть після семи років миру»,  йдеться в дослідженні.

Очікується, що сектори соняшнику, ячменю та пшениці відновляться до 2040 року, а сектори кукурудзи, жита, вівса та ріпаку  до 2050 року.

Читайте також: Підрив Каховської ГЕС: на правобережжі Херсонщини втрачено понад 100 тисяч тонн врожаю

Площі під зерновими та олійними культурами в Україні досягнуть довоєнного рівня (24 млн га та 9 млн га відповідно) до 2030 р, а до 2050 р в сумі можуть скласти 37 млн га.

«Кукурудза, пшениця та ячмінь залишаться основними культурами в Україні до 2050 р. При цьому очікується, що кукурудза набуде значно більшого значення порівняно з пшеницею та ячменем та буде займати 8 млн га земель, тоді як пшениця  5,3 млн га, а ячмінь  3 млн га», — йдеться в дослідженні.

Серед олійних культур основним може лишитися соняшник. Площі під ріпаком за цей час можуть збільшитися, а під соєю — різко скоротитися. Загальна площа олійних культур збільшиться завдяки скороченню посівів зернових, овочевих та технічних культур.

Нагадаємо, станом на 23 березня 2023 року сума прямих втрат, завданих росією агропромисловому комплексу та земельним ресурсам зросла на $2,1 млрд. Наразі оцінка збитків цієї сфери складає $8,7 млрд. 

Виконано за допомогоюDisqus